top of page

Čo je to vydymovanie

Vonné dymy sú súčasťou života človeka odpradávna. Naši predkovia zverovali pomaly stúpajúcemu dymu svoje modlitby, smútok, strach a verili, že dym ich až do neba. Vzácne kadidlá sa z Orientu dostali do Grécka, Rimania sa im zo začiatku vzpierali, pretože ich považovali len za výstrelky Grékov, ale neskôr ich vône opantali. V stredovekej Európe sa masívne vydymovalo počas morových epidémií, ale kadidlá

používali aj jednoduchí ľudia. Očisťovali si nimi obydlia, dobytok, polia, novorodeniatka. Boli to bežné rituálne obety, či liečebné rituály. Vonné dymy sa najčastejšie používali v období zimného slnovratu, teda v čase našich Vianoc, aby odstránili negatívne energie starého roku.


Pri vydymovaní oddeľujeme éterickú podstatu rastliny od jej fyzického tela. Listy, stonky, kvety, pupene, živica, semená tak môžu odovzdať svoje posolstvo. Oheň uskutoční transformáciu rastliny a ona potom prostredníctvom dymu môže s nami nadviazať kontakt a dať nám všetko, čo je schopná poskytnúť. Vydymovanie poskytuje zmiernenie bolestí a zdravotných problémov. Pomáha navodiť komplexnú rovnováhu tela a duše. Povzbudzuje samoliečiace sily organizmu. Posilňuje imunitný systém a prispieva k celkovému obnoveniu zdravia. Je to podpora pre iné terapeutické techniky.




Potreby na vydymovanie:


1.Vydymovacia miska (kadidelnica): vyrobená z ohňovzdorného materiálu, kovová, alebo keramická. Nemusí byť veľmi hlboká, uhlík by mohol zhasnúť. Na trhu nájdete množstvo nádherných kadidelníc, stačí si len vybrať podľa vášho vkusu.

2.Vydymovací piesok: izoluje misku od uhlíka. Nie je však nevyhnutné klásť uhlík na izolačnú vrstvu piesku, môžeme uhlík položiť priamo na dno kadidelnice.

3.Samozápalné uhlíky: sú z lisovaného dreveného uhlia, horia rovnomerne, nevydáva žiadny dym. Aby sme sa nepopálili, uhlík držíme pinzetou, alebo peanom, klieštikmi a pod. Stačí zapáliť len jednu stranu, iskra sa rozšíri na celý uhlík. Dostanete ich v obchodoch s liturgickými potrebami, alebo s potrebami na vydymovanie.

4.Vydymovadlo: sú to suché byliny, živice, semená, kôra, šišky, koreniny, vetvičky. Vydymovať môžete iba jedným druhom rastliny, alebo si pripravíte zmes rôznych korenín, kvetov, živíc. Je to vždy individuálne, každému sa páči niečo iné. Ako postupovať: pripravte si kadidelnicu. Majte na pamäti, že musí byť na mieste, kde na ňu nedosiahnu deti, alebo domáce zvieratká. Nikdy nenechávajte kadidelnicu bez dozoru. Samozápalný uhlík vezmite pinzetou a nad plameňom sviečky ho zapáľte (nebude horieť, začne tlieť). Keď bude uhlík poriadne tlieť, vložte ho do vydymovacej misky. Hneď nasypte na uhlík vydymovadlo. Jeho množstvo je ako pol mokka lyžičky. Počas vydymovania môžeme dosypovať vydymovací materiál. Dĺžka horenia uhlíka je podľa jeho veľkosti 10 -30 minút.

Na chrípku zaberie napríklad takého kadidlo: bazové bobule, lipový kvet, koreň ibiša, harmanček, levanduľa, myrta, mäta, nechtík.

Na horúčku: tužobník brestový, harmanček, mäta, podbeľ, rimbaba obyčajná.

Na očistu sa najčastejšie používa šalvia biela, ale i šalvia lekárska, palina, jalovec, yzop, vavrínovec (bobkový list), rozmarín, tymián, klinček.


Verím, že sa vydymovanie stane aj vašou vášňou a prinesie vám veľa príjemných chvíľ.

1,974 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page