top of page

Ťažké trávenie po vianočných jedlách?

Writer's picture: Iveta HenzelyováIveta Henzelyová

Vianočné obdobie je charakteristické výskytom tráviacich problémov. Ťažké jedlá, zákusky, alkohol sa rýchlo prejavia na našom trávení. Vyskúšajte si preto pripraviť feniklový čaj s harmančekom, pomarančom a medom, ktorý naštartuje vaše bruško a ukľudní bolesť a nadúvanie.


Semená feniklu (Foeniculum vulgare) sú známe svojimi karminatívnymi vlastnosťami. Karminatíva majú sú aromamtické a podporujú cirkuláciu a pohyb svalov tráviaceho traktu. Ukľudňujú kŕče, nadúvanie a hromadenie plynu. Semená feniklu sa po stáročia používajú na pomoc telu spracovať potravu. Fenikel tiež pôsobí ako skvelý prostriedok proti nevoľnosti, stimuluje chuť do jedla a trávenie a je užitočný pri kolikách a zápche. Podporuje tok mlieka dojčiacej matky a prostredníctvom mlieka môže upokojiť trávenie dieťaťa.



Kombinácia feniklu s kvetmi harmančeka (Matricaria chamomilla) a pomaranča robí z tohto feniklového čaju po večeri skutočný balzám na trávenie. Horké zložky v harmančeku stimulujú zdravé tráviace procesy a pomáhajú pri zmierňovaní príznakov bolesti žalúdka a hnačky. Pridajte tieto bylinky do svojej rutiny po večeri a váš žalúdok sa vám za to poďakuje.


Ingrediencie:


2 gramy sušených kvetov harmančeka (Matricaria chamomilla)

1 gram sušenej pomarančovej kôry (Citrus x sinensis)

1 gram mletého semena feniklu (Foeniculum vulgare)

Med


Pokyny:


Zalejte 1 lyžičku čajovej zmesy 250 ml horúcej vody a prikryte.

Nechajte lúhovať 25-30 minút.

Ak chcete pripraviť väčšiu dávku, jednoducho znásobte ingrediencie (na polliter čaju zdvojnásobte množstvo každej bylinky).

Nezabudnite však, že si vždy pripravujeme čerstvú dávku čaju.


277 zobrazení0 komentárov

Comments


bottom of page