Bylinky a strava na ľadvinové kamene


Obličkové kamene vznikajú nahromadením vápnika alebo šťavelanov, zabraňujú priechod moču obličkami. Muži sú na tvorbu kameňov náchylnejší než ženy. Ak sa už raz objavia, riziko, že sa objavia znova v ďalších 5 rokoch je 40% a v nasledujúcich 25 rokoch 80%. Ich vznik závisí na mnohých faktoroch: dedičnosť, anomálie metabozmu, infekcie, lieky, strava. Vápnik a šťavelany z potravy sa rozpúšťajú v moči, ktorá prechádza obličkami. Vytvárajú sa kryštáliky, najprv jemná hmota, ktorá postupne tvrdne. Jedlom vytvárame kamene, alebo ich vieme rozpustiť.

Stravou vieme predchádzať tvorbe kameňov, alebo ich liečiť, rozpúšťať: zloženie stravy je rozdielne pri aktívne sa tvoriacich kameňoch, pri čerstvých, alebo pri stále sa zväčšujúcich kameňoch. Je potrebné zistiť z čoho sú kamene zložené– laboratórne testy.


V každej strave však treba dávať pozor na: bielkoviny. Sodík, šťavelany, vápnik, tekutiny.

Mali by ste sa vyhnúť: mäsu– proteíny, obmedziť soľ, nejesť

potraviny bohaté na šťavelany: špenát, rebarbora, burské oriešky, čokoláda, čaj

Pitný režim: 2 X 2 dcl vody každé 4 hodiny denne. Pri vysokých teplotách dvojnásobne. Viac vlákniny. Nepomôže drastické obmedzenie stravy bohatej na vápnik – práve naopak, môže to napomôcť tvorbe kameňov.

#obličkovékamene #obličky #obličkovýčaj

685 zobrazení

0907575629

Košice, Slovakia

©2017 by Bylinková Škola Matky Zeme. Všetky práva vyhradené.