Obličkové kamene vznikajú nahromadením vápnika alebo šťavelanov, zabraňujú priechod moču obličkami. Muži sú na tvorbu kameňov náchylnejší než ženy. Ak sa už raz objavia, riziko, že sa objavia znova v ďalších 5 rokoch je 40% a v nasledujúcich 25 rokoch 80%. Ich vznik závisí na mnohých faktoroch: dedičnosť, anomálie metabozmu, infekcie, lieky, strava. Vápnik a šťavelany z potravy sa rozpúšťajú v moči, ktorá prechádza obličkami. Vytvárajú sa kryštáliky, najprv jemná hmota, ktorá postupne tvrdne. Jedlom vytvárame kamene, alebo ich vieme rozpustiť.
Stravou vieme predchádzať tvorbe kameňov, alebo ich liečiť, rozpúšťať: zloženie stravy je rozdielne pri aktívne sa tvoriacich kameňoch, pri čerstvých, alebo pri stále sa zväčšujúcich kameňoch. Je potrebné zistiť z čoho sú kamene zložené– laboratórne testy.
V každej strave však treba dávať pozor na: bielkoviny. Sodík, šťavelany, vápnik, tekutiny.
Mali by ste sa vyhnúť: mäsu– proteíny, obmedziť soľ, nejesť
potraviny bohaté na šťavelany: špenát, rebarbora, burské oriešky, čokoláda, čaj
コメント