Prvok Zeme v tradičnej čínskej medicíne (TČM) sa spája s orgánmi sleziny a žalúdka, ktoré sú kľúčové pre trávenie a premenu potravy na energiu (Qi). Harmonizácia tohto prvku je dôležitá pre udržanie rovnováhy v tele, najmä počas neskorého leta (ktoré začína tretím augustovým týždňom až do jesennej rovnodennosti).
Nižšie nájdeš tri recepty, ktoré pomáhajú posilniť a vyvážiť prvok Zeme, podporujú trávenie a poskytujú telu potrebnú energiu.
1. Tekvicová Polievka so Zázvorom a Pórkom
Tekvica je v TČM považovaná za potravinu, ktorá tonizuje slezinu a žalúdok. Zázvor a pór dodávajú telu teplo a podporujú trávenie.
Ingrediencie:
1 stredná tekvica, olúpaná a nakrájaná na kocky
1 stredný pór, nakrájaný na plátky
1 kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm), nastrúhaný
1 liter zeleninového vývaru
1 lyžica olivového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
V hrnci zohreme olivový olej a pridáme pór a ďumbier. Restujeme, kým sa nezmäknú a nezačnú voňať.
Pridáme tekvicu a vývar. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme, kým tekvica nezmäkne (asi 20 minút).
Polievku rozmixujeme dohladka pomocou tyčového mixéra. Ak je príliš hustá, pridáme viac vývaru.
Dochutíme soľou a korením, podávame ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
2. Zahrievací Čaj z Ľubovníka, Pomaranča a Škorice
Tento čaj je ideálny na podporu trávenia a uvoľnenie napätia. Ľubovník je známy svojimi upokojujúcimi účinkami, škorica zahrieva a pomaranč dodáva vitamín C.
Ingrediencie:
2 čajové lyžičky sušeného ľubovníka
1 pomaranč, nakrájaný na plátky
1 škoricová tyčinka
500 ml vody
Med podľa chuti
Postup:
Vodu privedieme do varu a pridáme sušený ľubovník, pomarančové plátky a škoricovú tyčinku.
Znížime teplotu a necháme čaj luhovať 10 minút.
Precedíme a podľa chuti pridáme med. Podávame teplé.
3. Sladká Kaša z Prosa s Datlami a Mandľami
Proso je v TČM považované za potravinu, ktorá posilňuje slezinu. Datle sú výborné na dodanie energie a mandľami pridáme zdravé tuky a bielkoviny.
Ingrediencie:
1 šálka prosa
2 šálky vody
5 sušených datlí, nakrájaných na malé kúsky
2 lyžice nasekaných mandlí
1 lyžička medu (voliteľné)
Štipka škorice
Postup:
Proso opláchnime pod tečúcou vodou a vložíme do hrnca s vodou.
Privedieme do varu, potom znížime teplotu a necháme pomaly variť asi 20 minút, kým sa voda neabsorbuje a proso nie je mäkké.
Pridáme datle, mandle a škoricu, dôkladne premiešame. Ak chceme, môžeme pridať med na dosladenie.
Podávame teplé ako výživné raňajky alebo ako zdravý dezert.
Tieto recepty nielenže podporujú tráviaci systém, ale tiež pomáhajú udržiavať emočnú rovnováhu a celkové zdravie, čím harmonizujú prvok Zeme. Uži si ich v rámci svojho každodenného rituálu a posilni svoj vnútorný stred.
Comments