top of page

Likér z ihličia? Vyskúšajte ho aj vy!

Viete, že ihličie sa v zimných mesiacoch využíva v bylinárskej praxi? Vyskúšajte tento likér, ktorý zmierňuje príznaky bežného prechladnutia a iných pľúcnych problémov, ktoré sú bežné počas zimnej sezóny a navyše podporuje náš imunitný systém.



Ingrediencie:


1 šálka čerstvého ihličia

⅓ šálky čerstvej pomarančovej kôry (Citrus sinensis) alebo ¼ šálky sušenej

⅓ šálky čerstvej citrónovej kôry (Citrus limon) alebo ¼ šálky sušenej

4 šálky vodky (alebo dosť na naplnenie fľaštičky)

Sladidlo podľa výberu, napríklad med alebo javorový sirup či hnedý cukor


Postup:


Najprv si pripravíme tinktúru tak, že ihličie, pomarančovú a citrónovú kôru zalejeme alkoholom. Každý deň pretrepávame. Po mesiaci precedíme. Tinktúru potom zmiešame so sladidlom ako napríklad med. Tradične sa pridáva 1/3 dielu sladidla do 1 dielu tinktúry- takto sa nám vytvorí likér.


Likéry majú dlhú životnosť- aj niekoľko rokov vďaka vysokému obsahu alkoholu, avšak používanie čerstvých byliniek znižuje jeho trvanlivosť. Čerstvé byliny obsahujú totiž vo svojej štruktúre vodu. Pri použití čerstvých surovín by sme ho preto mali spotrbať do cca 1 roku a pri sušených 2 roky.



471 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page