top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Med a jeho použitie

Updated: Aug 1, 2022


Med sa delí podľa botanického pôvodu– kvetový, medovicový, zmiešaný. Kvetový med môže byť jednodruhový a viacdruhový. Podľa miesta zberu– lúčny, lesný, stepný, poľný, ovocný...


Farba medu závisí od obsahových látok. Jarný je svetlejší, jesenný tmavší. Môže mať aj zelenú alebo bielu farbu– bavlníkový, kyprinový, malinový. Tmavožltý až hnedý– pohánkový. Červený– jarabina, šípky, čučoriedky.


Obsahové zloženie: od 70 do 300 látok. Vitamíny– C, B1 (thiamín) B2 (riboflavín), kyselina pantotenová– B5, B6– pyridoxín, kyselina listová B9, E, karotén, biotín (H),...

Med je jedným z najbohatších prírodných zdrojov minerálnych látok.

Med pomáha tráviť potravu, podporuje prácu čriev, metabolické procesy trávenia bielkovín, tukov a uhľovodíkov – na tento účel je potrebné ho užívať s mliekom.

Na liečbu ústnej dutiny– podržať v ústach čo najdlhšie– cez slizmicu úst sa vstrebávajú látky. V žalúdku pôsobí deštručne na Helicobactera pylori.

Antimikrobiálne účinky– liečba rán, trofických vredov, tepelné poranenia, zápalové ochorenia dýchcích orgánov, oči, urogenitálny systém.

Protizápalová činnosť medu– urýchlenie lokálneho prietoku lymfy a krvi, zlepšnie výživy tkanív, zlepšenie regenerácie buniek a fagocytózy.


Ľudský organizmus rýchlo trávi med, ľahko tak získavame energiu– podporuje celkový vitálny stav človeka, reguluje nervovú činnost, prispieva k lepšiemu spánku, pamäti. Zúčastuje sa na tvorbe červených krviniek.

Rozpustený v teplej prevarenej vode– 1,5 - 2 hodiny pred jedlom– znížuje kyslosť žalúdočných štiav. Rozpustený v studenej vode a vypitý tesne pred jedlom– zvyšuje kyslosť žalúdočných štiav a zvyšuje ich sekréciu.


Znižuje krvný tlak, podporuje činnosť srdca a pečene.

826 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page