Púpava lekárska (Taraxacum officinale) je veľmi rozšírená rastlina, ktorú nájdeme všade v parkoch, na trávnikoch, v záhradách, na lúkach. Na farmaceutické účely sa pestuje a vo Francúzsku sa aj dnes pestuje ako šalátová rastlina.
Púpava ako zdroj živín
Jej kužeľovité korene prenikajú do veľkej hĺbky a dokážu rozbiť hrudy zeme po jesennom rýľovaní, otvárajú kanály do hlbších vrstiev zeme, do ktorých sa potom ľahšie dostanú aj korene kultúrnych rastlín, ktoré nemajú takú silu ako púpava.
Korene púpavy okrem toho nasávajú spláchnuté živiny a stopové prvky z hĺbky zeme a vynášajú ich na povrch: fosfor, draslík, sodík, kyselinu kremičitú, síru, železo, mangán, hliník, zinok. Jej zásluhou sa tieto prvky dostávajú k ostatným rastlinám, do humusu a potom do ľudskej stravy.
Priprav si fermentovanú limonádu z púpavy!
Potrebuješ:
- hlavičky púpavy
- med
- kvasinky vínne sušené
- prevarená voda
Postup:
Sklenenú, čistú, vysterilizovanú fľašku naplníme do 1/3 kvetmi púpavy.
Zalejeme teplou prevarenou vodou do ktorej sme vmiešali med (aspoň dve-tri lyžice).
Pridáme štipku sušených vínnych kvasiniek.
Macerujeme 5 dní na teplom mieste (môže byť parapeta).
Následne precedíme a pijeme. V chladničke vydrží aj týždeň.
Ferementové limonády sú nielen osviežujúce, ale aj zdravé. Majú v sebe antioxidanty, zdravé baktérie a vitamíny B a C (okrem iných).
Tá farba! Tá chuť! To musíš vyskúšať. Dáš bylinným fermentovaným limonádam šancu?
Zaži zber byliniek so mnou priamo na lúkach, spolu si vytvoríme lahodné recepty a liečivá pre zdravie celej rodiny.
Comments