Recepty na prežitie

Aktualizace: kvě 1

Žihľava– semená. Vysušiť kvetenstvo, pridávať do kaší, smoothies, polievok, do tvarohu, do musli.


Hloh– želé: hložinky odšťaviť, alebo povariť a prepasírovať. Môžeme pridať šťavu z hrušiek, citrónovú šťavu. Pridáme želírovací cukor. Na 800 g hložiniek asi 500 g cukru. Naliať do pohárov, zatvoriť...


Orechový likér– zelené vlašské orechy nakrájať, pridať kandys, dreň vanilky, zaliať alkoholom, lúhovať 6-8 týždňov, pretrepávať.


Náhrada pepru- horčiak pieprový- semená.


Pupalka– koreň: 300 g koreňov pupalky vyčistiť, nakrájať na kúsky, povaríme 5-10 min, aby boli al dente. Naskládame do zavarovacích pohárov, prekladáme olúpaným čerstvým zázvorom. Vodu zvaríme s octom Balsamico, pridáme bobkový list, peper, horčičné semienko, trstinový cukor, 15 min povaríme. Následne vybrieme bobkový list a zvyšok nalejme do pohárov, uzavrieme. Druhý spôsob: necháme octovú vodu vychladnúť, tak zalejeme korene a potom sterilizujeme v trúbe 10-15 min.


Bukvice- Postupujeme ako pri orechoch- je potrebné vylúpať bukvice a zaliať ich vriacou vodou. Tie, ktoré vyplávu na povrch, vybrať preč, nechať chvíľu postáť, precediť, opláchnuť studenou vodou. Odstrániť hnedú šupku, na panvici opražiť na strednom ohni až začnú voňať- takto odbúrame mierne jedovatú látku fagin, ktorú bukvice obsahujú. Potom tieto „oriešky“ môžeme karamelizovať...alebo na slano opražiť: cukor rozpustiť, pridať čili, soľ, sladká mletá paprika, ...podľa chuti, pridať orechy, vybrať na plech vystlaný papierom na pečenie porozkladať aby sa nezlepili, nechať vychladnúť.



0907575629

Košice, Slovakia

©2017 by Bylinková Škola Matky Zeme. Všetky práva vyhradené.