SIVÝ ZÁKAL

Aktualizace: kvě 1

Bylinky nemôžu sivý zákal vyliečiť, môžu zmierniť jeho prejavy alebo predísť jeho vzniku. Dochádza k nemu, keď sa zakalí šošovka, cez ktorú dopadá svetlo na sietnicu. Zdravá šošovka umožňuje ostré a presné videnie do blízka i do diaľky. Keď sa zakalí, bráni prechodu svetla a spôsobuje rozmazané videnie. Podľa odhadov trpí na sivý zákal 20% svetovej populácie. Na liečbu neexistujú lieky, pomôže len operácia. Príčinou je poškodenie buniek oxidáciou (okysličovaním). Ide obiochemický proces, pri ktorom sa v bunkách začnú vytvárať voľné radikály, vysoko reaktívne molekuly kyslíka.



Ako predísť vzniku zákalu? Pomáhajú antioxidanty– neutralizujú voľné radikály. Medzi najlepšie antioxidanty patrí vitamín A (do tela sa dostáva vo forme karotenoidov, ako je napríklad betakarotén), vitamíny C, E, flavonoidy a selén. Výskumy potvrdili, že strava bohatá na vitamíny C a E zmenšuje riziko vzniku sivého zákalu.


Okrem vitamínov zohráva dôležitú úlohu aj horčík a mangán. Enzýmy s týmito stopovými prvkami pomáhajú odstrániť bielkoviny narušené voľnými radikálmi.

Zdravé oči sú závislé na dobrej práci pečene a hormonálneho systému, hlavne pohlavnej oblasti. Dysfunkcia očí sa prejavuje rôzne – únavou, štípaním, tlakom v očnej dutine, šeroslepotou,... Bezpodmienečne je potrebné upraviť stravu, tak, aby sme čo najviac šetrili pečeň, zároveň doplňujeme chýbajúce prvky (vitamín A a zinok, vitamín C, E, mangán, horčík).


Čučoriedka obyčajná (Vaccinium myrtillus) – obsahujú antokyanozidy. Tieto látky spolu s vitamínom E podávané pacientom v počiatočnom štádiu choroby– zhoršovanie videnia sa zastavilo u 98% osôb. Liečitelia odporúčajú užívať trikrát denne 80 až 160 mg štandardizovaného výťažku z čučoriedok (s obsahom 25% antokyanidínu), alebo čaj z dvoch až troch lyžíc čerstvých čučuriedok, takisto vhodný je kocúrnik obyčajný (Nepeta cataria).


Rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis) – obsahuje štyri zlúčeniny brzdiace rozvoj katarakty.

Paraorech štíhly (Bertholettia excelsa) – obsahuje veľké množstvo vitamínu E a selén – potrebný pre dobré videnie

Mrkva obyčajná – karotenoidy

Cibuľa kuchynská – kvercetín – pomáha pri prevencii sivého zákalu u diabetikov

Portulaka zeleninová

Kurkuma pravá

Kapara tŕnitá

Ďumbier lekársky (Zingiber officinale)


Špeciálny čaj: Nechať zovrieť 2 l vody. Hrniec odstaviť z ohňa a pridať po hrsť kocúrnika, rozmarínu, medovky. Pridať niekoľko lyžičiek nastrúhaného ďumbiera a jednu– dve štipky kurkumy. Nechať 20 minút vylúhovať. Piť teplý alebo studený, s citrónovou šťavou alebo medom.


Na zabezpečenie dostatočného množstva vitamínu C, A, E. Doporučujem prípravky z rakytníka rešetliakovitého. Má najviac týchto vitamínov z doteraz známych rastlín, okrem toho obsahuje aj obrovské množstvo antioxidantov. V predaji sú rôzne výrobky – oleje, sirupy. Dostanete ich v predajniach s racionálnou stravou (eko predajne), alebo v lekárňach.


Druhá veľmi účinná rastlina je Callísia fragrance – silný antioxidant, detoxikant.

Dobré sú aj prípravky z čučoriedky, brusnice – v lekárňach. Na bylinkových kurzoch si povieme viac receptov, ako i duchovné príčiny chorôb.



0907575629

Košice, Slovakia

©2017 by Bylinková Škola Matky Zeme. Všetky práva vyhradené.