top of page

Tipy na prekonanie prechladnutia a chrípky

Zdravá diéta

Odstráňte cukor. Cukor môže potlačiť zdravé fungovanie vášho imunitného systému už niekoľko hodín po jeho požití. Užívajte probiotiká na podporu trávenia a zdravého imunitného systému. Jedzte výživné, nespracované potraviny. Pripravujte si teplé raňajky ako napríklad rôzne kaše.


Životný štýl

  • Pravidelne cvičte.

  • Strávte čas na slnku, dopĺňajte vitamín D.

  • Strávte čas na čerstvom vzduchu.

  • Udržujte si dobrú náladu a často sa smejte. Všeobecne sa verí, že koníčky pomáhajú znižovať stres, a tým pomáhajú udržiavať si zdravie.

  • Znížte stres. Ten môže ohroziť váš imunitný systém. Ak sa ocitnete v stresovej situácii, dychové cvičenia a meditácia vám ich prekonať . Ak máte problémy samostatne meditovať, skúste youtube videá s riadenými meditáciami.

  • Doprajte si dostatok odpočinku, najmä v období prechladnutia a chrípky. Nevyčítajte si potrebu oddychovať.

  • Moja stará mama vždy hovorila, že treba kloktať 1 čajovú lyžičku soli v teplej vode, pretože vírusy a baktérie vo všeobecnosti nemajú radi soľ.


Doplnky


Vitamín D udržuje silný imunitný systém.

Vitamín C.


Bylinky


Počas obdobia prechladnutia a chrípky môžu bylinky pomôcť podporiť telo niekoľkými spôsobmi. Po prvé, posilňujú imunitný systém, aby mohol lepšie brániť telo pred vírusmi. Navyše bylinky liečia bežné príznaky, ako je kašeľ, horúčka a bolesť tela, ktoré často sprevádzajú vírusovú infekciu. V neposlednom rade pomáhajú pri rekonvalescencii.


Tu je niekoľko nápadov na bylinky a bylinné prípravky, ktoré možno použiť:


Koreň astragala


Ide o čínsku bylinu, ktorá sa používa už tisíce rokov. Často sa pridáva do svojich polievok a dusených pokrmov počas obdobia prechladnutia a chrípky na posilnenie imunitného systému. Dodáva sa v plátkoch, ktoré sú drevité a vláknité (takže je potrebné ich pred konzumáciou odstrániť z polievok a duseného mäsa) alebo vo forme prášku. Astragalus je kontraindikovaný počas akútnej fázy infekcie, ale môže sa použiť ako všeobecná podpora imunity pred alebo po akútnom ochorení.


Cesnak


Cesnak je známa antimikrobiálna rastlina. Môžete si ho vychutnať vo varených jedlách, nasekaný a konzumovaný čerstvý, zaliaty medom alebo vylúhovaný v octe. Ak chcete maximalizovať výhody cesnaku, nasekajte alebo rozdrvte a nechajte 5-10 minút postáť, aby sa umožnila enzymatická reakcia, ktorá produkuje jeho aktívnu zložku, alicín.


Echinacea


Echinacea je jednou z najpoužívanejších a najskúmanejších bylín na svete! Pochádza zo Severnej Ameriky a používa sa na mnohé účely, interne aj lokálne. Echinacea sa môže užívať ako čaj alebo tinktúra.



Baza čierna


Výskum z Izraela a Spojeného kráľovstva ukázal, že používanie bazy čiernej pri prvom napadnutí vírusom môže skrátiť trvanie a závažnosť chrípky. V štúdii 60 pacientov trpiacich symptómami podobnými chrípke zmiernil bazový sirup symptómy o štyri dni skôr ako placebo sirup (Zakay-Rones et al., 2004). Voľne predajný Sambucol teraz nájdete už aj v lekárňach. Najnovšia britská štúdia zistila, že je najúčinnejšia proti chrípke, keď sa používa do 48 hodín od jej nástupu (American Botanical Council, 2004).


Recepty


Obľúbený je čaj so zázvorom a medom. Med pokryje hrdlo a zázvor je hrejivá bylina, dobrá pri nevoľnosti. Do hrnčeka nastrúhajte kúsok zázvora a zalejte vriacou vodou. Nechajte prikryté 20-30 minút postáť, pridajte med a vypite.


Tradičná receptúra ​​čaju na chrípku obsahuje rovnaké časti bazového kvetu, rebríka a mäty piepornej. Niektorí ľudia pridávajú šípky na zvýšenie vitamínu C. Bazové kvety a rebríček pôsobia ako diaforetikum na zahrievanie tela a podporujú potenie, na vypudenie nežiaduceho vírusu z tela.


Ingrediencie


1 šálka čerstvých (alebo 2/3 šálky sušených) kvetov nechtíka

2/3 šálky sušených bazových plodov

1/2 šálky čerstvých (alebo 1/3 šálky sušených) bazových kvetov

1/2 šálky čerstvých (alebo 1/3 šálky sušených) šípok

2 lyžice čerstvej (alebo 1 lyžica sušenej) pomarančovej kôry

1 polievková lyžica nastráhaného čerstvého (alebo 1 čajová lyžička sušeného) zázvoru

Brandy

Med





Pokyny


  • Naplňte čistú, sterilizovanú litrovú nádobu bylinkami.

  • Pridajte brandy, nalievajte, kým nenaplníte 3/4 nádoby.

  • Pridajte 5 PL medu.

  • Nasaďte uzáver a označte nádobu dátumom.

  • Nechajte lúhovať 4-6 týždňov na chladnom a tmavom mieste, denne pretrepávajte.

  • Elixír prefiltrujte preliatím cez jemný sitkový filter alebo niekoľko vrstiev gázy cez misku alebo pohár so širokým hrdlom.

  • Pri prvých príznakoch prechladnutia alebo chrípky si dám každé dve až tri hodiny 2-3 lyžičky elixíru. Časté dávky sú kľúčom k efektívnemu užívaniu! Počúvajte svoje telo, aby ste prispôsobili dávku svojim potrebám.

  • Vďaka svojej imunite, antimikrobiálnej povahe a vysokému obsahu vitamínu C je možné tento elixír použiť aj ako prevenciu pri prechladnutí a chrípke. Ak vaši priatelia, rodina alebo spolupracovníci začnú smrkať a kýchať skúste 2-3 čajové lyžičky dvakrát alebo trikrát denne.

V Bylinkovej škole sa na vás tešíme na našich online kurzoch kde vás naučime nielen množstvo receptov, ale vám aj priblížime duchovné aspekty chorôb.


Vzdelávajte sa aj prostredníctvom našich e-bookov.


397 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page