Levanduľový sirup je nielen lahodným doplnkom do mnohých nápojov a jedál, ale aj prostriedkom na upokojenie mysle a tela. Výroba vlastného levanduľového sirupu je jednoduchá a prináša množstvo výhod. V tomto článku sa pozrieme na to, ako si levanduľový sirup vyrobiť a prečo by ste ho mali zaradiť do svojho kuchynského repertoára.
Ako Vyrobiť Levanduľový Sirup
Ingrediencie:
4 šálky čerstvých alebo sušených levanduľových kvetov (alebo menej avšak pridaj menej vody)
1 l vody
Cukor (môže byť biely, hnedý alebo trstinový), množstvo je 1:1 k odvaru
1 lyžica citrónovej šťavy
Postup:
Príprava Levandule: Ak používame čerstvé kvety levandule, uistíme sa, že sú čisté a bez pesticídov. Sušené kvety môžeme použiť tiež.
Príprava Odvaru:
V hrnci privedieme k varu 1 l vody
Pridáme hneď levanduľové kvety a necháme variť na miernom ohni približne 25 minút, aby sa uvoľnili všetky aromatické oleje a chuťové látky z levandule.
Odstavíme hrniec z ohňa a necháme levanduľové kvety lúhovať ďalších 20-30 minút, aby odvar dosiahol plnú chuť a vôňu.
Pridanie Cukru:
Scedíme levanduľové kvety cez jemné sito alebo plátno
Odvar nalejeme späť do hrnca, varíme na miernom ohni a pridáme cukor. Cukru pridáme dostatočné množstvo, 1:1 k objemu odvaru.
Jemne miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Pridanie Citrónovej Šťavy:
Na konci do sirupu pridáme lyžicu citrónovej šťavy. Citrónová šťava pomáha konzervovať sirup a dodáva mu príjemnú kyslosť.
Uskladnenie:
Sirup nalejeme do čistých sklenených fliaš alebo nádob a dobre uzavrieme.
Uchovávame v chladničke, kde vydrží až mesiac.
Sirup môžeme aj sterilizovať, aby vydržal dlhšie
Prečo si Vyrobiť Levanduľový Sirup
1. Upokojenie a Relaxácia: Levanduľa je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami. Levanduľový sirup môže pomôcť zmierniť stres a úzkosť, podporovať lepší spánok a celkové upokojenie nervovej sústavy. Pridanie sirupu do večerného čaju môže byť ideálnym spôsobom, ako zakončiť deň a pripraviť sa na pokojný spánok.
2. Zlepšenie Trávenia: Levanduľa má tiež prospešné účinky na tráviaci systém. Môže pomôcť zmierniť nadúvanie, kŕče a iné tráviace ťažkosti. Pridanie levanduľového sirupu do vody alebo bylinkového čaju môže podporiť zdravé trávenie.
3. Univerzálnosť v Kuchyni: Levanduľový sirup je veľmi univerzálny. Môžete ho použiť na dochutenie limonád, koktailov, čaju, alebo dokonca ako sladidlo do pečiva a dezertov. Jeho jemná kvetinová chuť pridáva jedlám a nápojom unikátny nádych.
4. Antimikrobiálne Vlastnosti: Levanduľa má prirodzené antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu podporiť imunitný systém. Pravidelná konzumácia levanduľového sirupu môže pomôcť chrániť telo pred rôznymi infekciami a posilniť jeho obranyschopnosť.
5. Estetická Hodnota: Levanduľový sirup má krásnu farbu a vôňu, čo z neho robí skvelý darček pre priateľov a rodinu. Stačí ho preliať do peknej fľaše, pridať mašľu a darček je hotový.
Levanduľu však môžeme spracovať aj inými spôsobmi. Mojím obľúbeným je jej sušenie a následne použitie v čajových zmesiach. Nie je nič lepšie, ako si v zime pripraviť krásne aromatický levanduľový čaj a pocítiť dotyk leta.
Comments