Zázvor je skvelá rastlinka, ktorá by mala byť súčasťou lekárničky každého bylinkára. Má mnoho liečivých účinkov a možno ho použiť v rôznych bylinných prípravkoch. Dnes vám chcem ukázať, aké ľahké je vyrobiť si zázvorový sirup.
Zázvor ako pomôcka pri trávení
Zázvor uľahčuje trávenie a pomáha znižovať zápaly čriev. Môže pomôcť pri črevných kŕčoch, nadúvaní a plynatosti, a keď sa konzumuje po jedle, pomáha nášmu telu ho ľahšie stráviť.
Zázvor na nevoľnosť
Zázvor je mnohým známy ako silná rastlina proti nevoľnosti. Niekoľko štúdií zistilo, že zázvor je účinnejší ako voľnopredajné lieky na nevoľnosť, kinetózu a morskú chorobu (Gladstar 2012). Štúdie dokonca ukázali, že je účinný pri ranných nevoľnostiach v tehotenstve a pri nevoľnosti vyvolanej chemoterapiou (Ozgoli a kol., 2009; Ernst a Pittler, 2000).
Zázvor ako posilňovač imunity
Zázvor je hrejivá, uvoľňujúca bylina, ktorá je prospešná pri prechladnutí a chrípke, upchatí dýchacích ciest a bolestiach hrdla (Gladstar 2012). Je protizápalový a antivírusový, čo z neho robí jednu z našich top 5 kuchynských byliniek na chladné obdobie.
Ako vyrobiť zázvorový sirup
Zázvorový sirup je jednoduchý na prípravu a je aj prekvapivo chutný. Na jeho prípravu odporúčam použiť čerstvý zázvor. Ak je zázvor organický, nie je potrebné lúpať vonkajšiu šupku, v opačnom prípade je pravdepodobne lepšie, ak je olúpaný.
V tomto recepte môžete použiť med alebo cukor. Med má výhodu v tom, že je antivírusový, antibakteriálny a protiplesňový, takže tento sirup môže byť ešte silnejší. Ak sa používa surový med, je dôležité nechať zázvorový koncentrát pred pridaním úplne vychladnúť, aby sa zachovali výhody medu. Množstvo cukru alebo medu, ktoré použijete, sa bude líšiť v závislosti od toho, aký sladký chcete sirup mať. Z jednej šálky vytvoríte ťažký sirup a z polovice šálky ľahší sirup.
Ingrediencie
1 šálka čerstvého koreňa zázvoru nakrájaného na tenké plátky
1 tyčinka škorice (voliteľné)
2 šálky vody
½ – 1 šálka cukru alebo medu
Pokyny
Zmiešajte zázvor, škoricu (ak používate), vodu a cukor (ak používate med, pridajte ho neskôr) v malom hrnci a priveďte do varu.
Znížte teplotu na miernom ohni, kým sa tekutina nezníži na polovicu, asi 30-45 minút.
Zázvor precedíme. Ak ste použili cukor, váš sirup je hotový.
Nechajte sirup vychladnúť na izbovú teplotu, potom vmiešajte med (ak ho používate).
Uchovávajte v sklenenej nádobe v chladničke. Sirup vydrží mesiac.
Ako používať zázvorový sirup
Najlepšie na tomto zázvorovom sirupe je, že nielenže podporuje zdravie ale aj výborne chutí.
Môžte ho zamiešať do ovsených vločiek či jogurtu. Ak chcete použiť zázvorový sirup pre jeho zdravotné výhody, môžete si dať lyžicu, ak sa necítite dobre, ak máte nevoľnosť alebo trpíte pomalým trávením. Výborný je aj zamiešaný do horúceho čaju.
Máte skúsenosti s týmto domácim zázrakom?
Zaujímalo by ma, či by nebolo vhodnejšie koreň zázvoru odšťaviť a takto získanú šťavu zmiešať s medom na sirup.