Iveta Henzelyová

Jul 19, 20212 min

Dejiny používania prírodných antibiotík

Používanie antimikrobiálnych látok pri liečbe infekcií je staré ako ľudstvo samo. Naši predkovia využívali prírodné antibiotiká aj bez toho, aby vedeli, z čoho sa skladajú, akú majú vnútornú štruktúru, ba dokonca netušili ani o existencii mikroorganizmov. Používali silice (alicin, glukosinoláty), fytoncídne látky, pele (obsahujú imunopeptidy), organické kyseliny, alkoholy, aldehydy, chinín. Používali aj zvierací moč, trus (obsahuje laktobacily, imunopeptidy), žlč. Tiež včelie produkty – propolis, materská kašička, med. Známe boli prášky z nerastov a drahých kameňov, kuchynská soľ, minerálne vody.

Už 2500 rokov pred Kristom boli v Číně používané obklady na rany z plesnivého sójového mlieka. V kostnej dreni ľudských pozostatkov starých 3 600 rokov objavených v Egypte boli nájdené stopy látok podobných tetracyklínu. Na ich získanie používali zrejme pivo.

Alexander Veľký po dobití Babylonu (332 p.n.l.) získal vedomosti od mezopotámskych a sumerských alchymistov o antibioitických účinkoch striebra, zlata a bronzu. Aj v našom prostredí sa používali rôzne antibiotické látky: plesnivý chlieb, alebo syr na liečbu hnisajúcich rán. Ruská liečiteľská tradícia uvádza tiež vnútorné používanie takýchto produktov z prírodných plesní. Ako antibaktriálny, antivírusový prostriedok sa používal cesnak kuchynský, cesnak medvedí, cibuľa, rastliny obsahujúce horčičnú silicu, ako kapucínka, chren. Tieto rastliny obsahujú sírnaté zlúčeniny s antibiotickým účinkom. Môžu zmierňovať aj superinfekcie (žerucha).

Dejiny moderných antibiotík sa začínajú na prelome 19. a 20.st. Paul Ehrlich (Nemecko, 1854-1915) zistil v roku 1904, že existujú farbivá, ktoré sa selektivně viažu na mikróby (trypanová červeň na trypanosomy) a zamýšľal túto látku použit jako antimikrobikum. Predpokaldal, že by mohli existovať látky, ktoré by selektívne zabíjali baktérie bez toho, aby ublížili zdravým tkanivám a orgánom. Spolu s Japoncom Hato vyrobil liek na syfilis na báze arzénu, za čo získal Nobelovu cenu.

Nobelovu cenu získal aj „otec moderných antibiotík“ Alexander Fleming (Škótsko) spolu s dvoma ďalšími vedcami. Podarilo sa mu izolovať antibakteriálny produkt plesne Penicillium notatum a vyrobil prvé antibiotikum, ktoré dostalo pomenovanie podľa plesne, z ktorej bolo získané. Penicilín bol vyvinuitý pr vojakov v prvej svetovej vojne, aby nedošlo k otravám, vysokým horúčkam, infekciám při zraneniach. Nebol určený na dlhodobé užívanie a nepredpokaldalo sa, že sa bude masovo predpisovať.

Aké prírodné antibiotiká existujú a ako ich môžeme používať sa môžete dozvedieť v našom e-booku Prírodné Antibiotiká:

Alebo aj na našom online kurze:

    2810
    1