top of page

Dejiny používania prírodných antibiotík

Používanie antimikrobiálnych látok pri liečbe infekcií je staré ako ľudstvo samo. Naši predkovia využívali prírodné antibiotiká aj bez toho, aby vedeli, z čoho sa skladajú, akú majú vnútornú štruktúru, ba dokonca netušili ani o existencii mikroorganizmov. Používali silice (alicin, glukosinoláty), fytoncídne látky, pele (obsahujú imunopeptidy), organické kyseliny, alkoholy, aldehydy, chinín. Používali aj zvierací moč, trus (obsahuje laktobacily, imunopeptidy), žlč. Tiež včelie produkty – propolis, materská kašička, med. Známe boli prášky z nerastov a drahých kameňov, kuchynská soľ, minerálne vody.



Už 2500 rokov pred Kristom boli v Číně používané obklady na rany z plesnivého sójového mlieka. V kostnej dreni ľudských pozostatkov starých 3 600 rokov objavených v Egypte boli nájdené stopy látok podobných tetracyklínu. Na ich získanie používali zrejme pivo.


Alexander Veľký po dobití Babylonu (332 p.n.l.) získal vedomosti od mezopotámskych a sumerských alchymistov o antibioitických účinkoch striebra, zlata a bronzu. Aj v našom prostredí sa používali rôzne antibiotické látky: plesnivý chlieb, alebo syr na liečbu hnisajúcich rán. Ruská liečiteľská tradícia uvádza tiež vnútorné používanie takýchto produktov z prírodných plesní. Ako antibaktriálny, antivírusový prostriedok sa používal cesnak kuchynský, cesnak medvedí, cibuľa, rastliny obsahujúce horčičnú silicu, ako kapucínka, chren. Tieto rastliny obsahujú sírnaté zlúčeniny s antibiotickým účinkom. Môžu zmierňovať aj superinfekcie (žerucha).


Dejiny moderných antibiotík sa začínajú na prelome 19. a 20.st. Paul Ehrlich (Nemecko, 1854-1915) zistil v roku 1904, že existujú farbivá, ktoré sa selektivně viažu na mikróby (trypanová červeň na trypanosomy) a zamýšľal túto látku použit jako antimikrobikum. Predpokaldal, že by mohli existovať látky, ktoré by selektívne zabíjali baktérie bez toho, aby ublížili zdravým tkanivám a orgánom. Spolu s Japoncom Hato vyrobil liek na syfilis na báze arzénu, za čo získal Nobelovu cenu.


Nobelovu cenu získal aj „otec moderných antibiotík“ Alexander Fleming (Škótsko) spolu s dvoma ďalšími vedcami. Podarilo sa mu izolovať antibakteriálny produkt plesne Penicillium notatum a vyrobil prvé antibiotikum, ktoré dostalo pomenovanie podľa plesne, z ktorej bolo získané. Penicilín bol vyvinuitý pr vojakov v prvej svetovej vojne, aby nedošlo k otravám, vysokým horúčkam, infekciám při zraneniach. Nebol určený na dlhodobé užívanie a nepredpokaldalo sa, že sa bude masovo predpisovať.


Aké prírodné antibiotiká existujú a ako ich môžeme používať sa môžete dozvedieť v našom e-booku Prírodné Antibiotiká:



Alebo aj na našom online kurze:



280 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page