Iveta Henzelyová

Nov 8, 20223 min

Domáci sirup na vlhký kašeľ

Tento bylinný sirup proti kašľu nie je určený na potláčanie kašľa. Kašeľ však upokojuje, a robí ho menej prudkým a dráždivým. Každý, kto nespal celú noc kvôli silnému kašľu, vie, aký nepríjemný a bolestivý môže byť. Upokojujúce vlastnosti v tomto domácom sirupe sa spájajú s jeho expektoračnými účinkami a spolu hladko dostávajú hlieny z tela von!

Bylinní spojenci na vlhký kašeľ

Najprv sa poďme pozrieť na niektoré bylinky, ktoré sú skvelé na upokojenie vlhkého kašľa.

Tymián – Thymus vulgaris (list)

Tymián od nepamäti zaujímal dôležité miesto v domácom bylinkárstve, najmä v zime.

Najznámejšia zložka tymiánu, tymol, je expektorans, antispazmodický, antimikrobiálny, antitusický a bronchodilatačný. Tymián je prospešný na upokojenie akútnych alebo chronických respiračných problémov vrátane kašľa a bronchitídy. Okrem toho sa toto hrejivé korenie pridáva do zimných jedál a nápojov, aby pomohlo telu prispôsobiť sa chladu.

Jablčník obyčajný – Marrubium vulgare (list)

Táto trochu horká bylinka je známa tým, že upokojuje vlhký kašeľ a odstraňuje hustý, vlhký hlien. Jeho listy pomáhajú pri riedení hlienu a jeho odstraňovaní z dýchacích ciest. Jablčník pôsobí tak, že mení prostredie tela, aby mohlo obnoviť svoju vitalitu a rovnováhu.

Okrem toho, relaxačná diaforetická povaha jablčníka obyčajného z neho robí užitočného bylinného spojenca pri respiračných infekciách, ktoré zahŕňajú horúčku, bolestivé opuchnuté hrdlo, chrapot,... Má tiež analgetický účinok, to znamená, že zmierňuje bolesť, najmä bolesť spojenú s kašľom a bolesťami hrdla.

Oman pravý – Inula helenium (koreň)

Má štipľavé korene, ktoré sa tradične používali na upokojenie prieduškových kŕčov, infekcií, na pohyb a odstránenie hlienov.

Rovnako ako jablčník obyčajný a tymián má táto bylinka expektoračné vlastnosti, ktoré riedia hlien a vedia ho rozhýbať. Hlien sa potom ľahšie dostáva z tela von. Okrem toho, že je výborným expektoransom, upokojuje aj podráždenie tkanív a zápal, ktorý pri kašli vzniká.

Zázvor – Zingiber officinale

Tento štipľavý a sladký podzemok je skvelý na dodanie tepla a jeho známej chuti do nášho domáceho sirupu proti kašľu.

Jeho antimikrobiálne vlastnosti v kombinácii so schopnosťou riediť hlieny a podporovať vykašliavanie, spolu s jeho zahrievacou energiou robia zo zázvoru účinného spojenca pri liečbe prechladnutia a chrípky. Zázvorové prchavé oleje stimulujú imunitný systém v boji proti bakteriálnym a vírusovým infekciám a sú také účinné, že dokážu prerušiť nástup infekcií horných dýchacích ciest.

Domáci sirup na vlhký kašeľ


 
Bylinkový sirup sa pripravuje spojením koncentrovaného odvaru a nálevu s medom.

Ingrediencie:

2 lyžice koreňa ománu pravého (Inula helenium), sušeného alebo čerstvého

1 polievková lyžica podzemku zázvoru (Zingiber officinale), sušeného alebo čerstvého

2 polievkové lyžice listov jablčníka obyčajného (Marrubium vulgare), sušeného alebo čerstvého

2 polievkové lyžice lístkov tymiánu (Thymus vulgaris), sušeného alebo čerstvého

1 liter vody

1 šálka surového medu

Postup:

Bylinky rozdrvte v mažiari.

Pripravte si koncentrovaný odvar s koreňom ománu pravého: zmiešajte koreň ománu pravého s litrom vody v hrnci. Priveďte k varu a varte domäkka, kým sa objem tekutiny nezmenší na polovicu.

Z hotového odvaru pripravíme nálev s ostatnými bylinkami: Horúcim precedeným odvarom zalejeme podzemok zázvoru, listy jablčníka a lístky tymiánu.

Nechajte lúhovať najmenej 1 hodinu, ale nie viac ako 8 hodín. Preceďte čajovým sitkom alebo plátnom a tekutinu vráťte do hrnca. Pridajte med do tekutiny v hrnci. Zmes len mierne zahrejte, aby sa tekutina a med premiešali.

Pomocou lievika prelejte sirup do čistej, suchej, sterilizovanej sklenenej fľaše (fľašiek) alebo nádoby (v ideálnom prípade tmavej nádoby alebo fľaše na ochranu pred svetlom). Označte a uložte do chladničky.

Použitie:

Užívajte 1 polievkovú lyžicu každé 4 hodiny pre dospelých, 1 čajovú lyžičku každé 4 hodiny pre staršie deti.

Dátum spotreby: Do 1 roka v chladničke.

Tento sirup je skvelá prvá pomoc, ktorú treba mať po ruke pred vypuknutím choroby. Keď vás zastihne kašeľ, je ideálne mať svoje bylinné prípravky už hotové a pripravené na použitie. Aj keď sa sirupy ľahko pripravujú, je oveľa jednoduchšie mať jeden po ruke, aby ste mohli využiť jeho pomoc čo najskôr!

Naučte sa oveľa viac o tom ako sa starať o seba a svojich blízkych na našom online kurze Úvod do bylinárstva. Tešíme sa na vás!

    4280
    1