top of page

Domáci sirup na vlhký kašeľ

Tento bylinný sirup proti kašľu nie je určený na potláčanie kašľa. Kašeľ však upokojuje, a robí ho menej prudkým a dráždivým. Každý, kto nespal celú noc kvôli silnému kašľu, vie, aký nepríjemný a bolestivý môže byť. Upokojujúce vlastnosti v tomto domácom sirupe sa spájajú s jeho expektoračnými účinkami a spolu hladko dostávajú hlieny z tela von!


Bylinní spojenci na vlhký kašeľ


Najprv sa poďme pozrieť na niektoré bylinky, ktoré sú skvelé na upokojenie vlhkého kašľa.


Tymián – Thymus vulgaris (list)


Tymián od nepamäti zaujímal dôležité miesto v domácom bylinkárstve, najmä v zime.


Najznámejšia zložka tymiánu, tymol, je expektorans, antispazmodický, antimikrobiálny, antitusický a bronchodilatačný. Tymián je prospešný na upokojenie akútnych alebo chronických respiračných problémov vrátane kašľa a bronchitídy. Okrem toho sa toto hrejivé korenie pridáva do zimných jedál a nápojov, aby pomohlo telu prispôsobiť sa chladu.



Jablčník obyčajný – Marrubium vulgare (list)


Táto trochu horká bylinka je známa tým, že upokojuje vlhký kašeľ a odstraňuje hustý, vlhký hlien. Jeho listy pomáhajú pri riedení hlienu a jeho odstraňovaní z dýchacích ciest. Jablčník pôsobí tak, že mení prostredie tela, aby mohlo obnoviť svoju vitalitu a rovnováhu.


Okrem toho, relaxačná diaforetická povaha jablčníka obyčajného z neho robí užitočného bylinného spojenca pri respiračných infekciách, ktoré zahŕňajú horúčku, bolestivé opuchnuté hrdlo, chrapot,... Má tiež analgetický účinok, to znamená, že zmierňuje bolesť, najmä bolesť spojenú s kašľom a bolesťami hrdla.


Oman pravý – Inula helenium (koreň)


Má štipľavé korene, ktoré sa tradične používali na upokojenie prieduškových kŕčov, infekcií, na pohyb a odstránenie hlienov.


Rovnako ako jablčník obyčajný a tymián má táto bylinka expektoračné vlastnosti, ktoré riedia hlien a vedia ho rozhýbať. Hlien sa potom ľahšie dostáva z tela von. Okrem toho, že je výborným expektoransom, upokojuje aj podráždenie tkanív a zápal, ktorý pri kašli vzniká.


Zázvor – Zingiber officinale


Tento štipľavý a sladký podzemok je skvelý na dodanie tepla a jeho známej chuti do nášho domáceho sirupu proti kašľu.


Jeho antimikrobiálne vlastnosti v kombinácii so schopnosťou riediť hlieny a podporovať vykašliavanie, spolu s jeho zahrievacou energiou robia zo zázvoru účinného spojenca pri liečbe prechladnutia a chrípky. Zázvorové prchavé oleje stimulujú imunitný systém v boji proti bakteriálnym a vírusovým infekciám a sú také účinné, že dokážu prerušiť nástup infekcií horných dýchacích ciest.



Domáci sirup na vlhký kašeľ


Bylinkový sirup sa pripravuje spojením koncentrovaného odvaru a nálevu s medom.


Ingrediencie:


2 lyžice koreňa ománu pravého (Inula helenium), sušeného alebo čerstvého

1 polievková lyžica podzemku zázvoru (Zingiber officinale), sušeného alebo čerstvého

2 polievkové lyžice listov jablčníka obyčajného (Marrubium vulgare), sušeného alebo čerstvého

2 polievkové lyžice lístkov tymiánu (Thymus vulgaris), sušeného alebo čerstvého

1 liter vody

1 šálka surového medu


Postup:


Bylinky rozdrvte v mažiari.

Pripravte si koncentrovaný odvar s koreňom ománu pravého: zmiešajte koreň ománu pravého s litrom vody v hrnci. Priveďte k varu a varte domäkka, kým sa objem tekutiny nezmenší na polovicu.


Z hotového odvaru pripravíme nálev s ostatnými bylinkami: Horúcim precedeným odvarom zalejeme podzemok zázvoru, listy jablčníka a lístky tymiánu.


Nechajte lúhovať najmenej 1 hodinu, ale nie viac ako 8 hodín. Preceďte čajovým sitkom alebo plátnom a tekutinu vráťte do hrnca. Pridajte med do tekutiny v hrnci. Zmes len mierne zahrejte, aby sa tekutina a med premiešali.


Pomocou lievika prelejte sirup do čistej, suchej, sterilizovanej sklenenej fľaše (fľašiek) alebo nádoby (v ideálnom prípade tmavej nádoby alebo fľaše na ochranu pred svetlom). Označte a uložte do chladničky.


Použitie:


Užívajte 1 polievkovú lyžicu každé 4 hodiny pre dospelých, 1 čajovú lyžičku každé 4 hodiny pre staršie deti.


Dátum spotreby: Do 1 roka v chladničke.


Tento sirup je skvelá prvá pomoc, ktorú treba mať po ruke pred vypuknutím choroby. Keď vás zastihne kašeľ, je ideálne mať svoje bylinné prípravky už hotové a pripravené na použitie. Aj keď sa sirupy ľahko pripravujú, je oveľa jednoduchšie mať jeden po ruke, aby ste mohli využiť jeho pomoc čo najskôr!



424 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page