top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Čaj zo zázvorovej šťávy: silné antivirotikum

Updated: Aug 22, 2022

Pijete zázvorovú šťavu? Má veľmi silný antivírusový účinok ak sa používa už pri prvom príznaku vírusového ochorenia. Podporuje rýchlejšie zotavenie ale aj prevenciu pred chorobou.


Zázvor je rastlina, ktorú nájdete vo väčšine obchodov s potravinami. Kulinárske a bylinné využitie tohto štipľavého koreňa je podrobne opísané v ranej čínskej medicíne, ajurvédskych lekárskych textoch a starovekých rímskych, gréckych a arabských tradíciách.


Zázvor zmierňuje bolesť a zápal, tlmí nevoľnosť, plynatosť a kŕče v tráviacom trakte, stimuluje chuť do jedla a vylučovanie žlče v pečeni, stimuluje obehový systém a podporuje potenie, uvoľňuje zachytený hlien v pľúcach a má antimikrobiálne účinky.


Jeho antimikrobiálne účinky, schopnosť riediť hlien a diaforetický účinok pomáhajú telu vyliečiť sa z prechladnutia alebo chrípky.


Prchavé oleje zázvoru pomáhajú telu v boji proti bakteriálnym aj vírusovým infekciám. Mnoho bylinkárov ho používa pri prvých príznakoch vírusovej infekcie keďže dokáže zabrániť infekcii horných dýchacích ciest. Zázvor bráni vírusu prichytiť sa na bunkové steny. Zázvor sa používa čerstvý, pretože antimikrobiálne pôsobenie je skôr aktívne v čerstvej rastline.


Na toto použitie je ideálna šťava z čerstvého zázvoru zriedená vo vode alebo čaj z čerstvého zázvoru.



Zázvorový džúsový čaj


Ingrediencie

1 veľký zázvor

1½ šálky vody

1-3 ČL surového medu

⅛ lyžičky kajenského korenia (Capsicum annuum).

1 limetka (voliteľné)


Pokyny


Pomocou odšťavovača spracujte zázvor– cieľom je získať ¼ šálky šťavy.

Priveďte vodu do varu. Skombinujte ¼ zázvorovej šťavy s prevarenou vodou a potom pridajte med, limetku a kajenské korenie. Dôkladne premiešajte.


Počas akútnej infekcie vypite 4-6 šálok čaju so zázvorovou šťavou denne. Pred vytvorením čerstvej dávky uchovávajte v chladničke maximálne 24 hodín. Ak nemáte odšťavovač, môžete zázvor nasekať alebo nastrúhať najemno a zaliať vodou tesne po prevarení, lúhovať 20-30 minút a potom pristúpiť k pridávaniu zvyšných ingrediencií.


826 views0 comments

Comments


bottom of page