top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Špalda v Hildegardinom liečebnom systéme

Updated: Feb 27, 2021

Základom výživy je podľa Hildegardy špalda, pretože v tele pôsobí zásadito. Je to najlepšia obilnina, je teplá, mastná, výživná a jemnejšia než všetky ostatné obilniny. Je ľahko straviteľná, dokáže dlho zasýtiť. Nezaťažuje tak organizmus ako iné potraviny. Preto je obzvlášť vhodná pre chorých, diabetikov, deti. Obsahuje bielkoviny, ktoré sú pre ľudský organizmus úplne dostupné už pri nízkych teplotách.


Špalda obsahuje látku thiokyanatan – je to viazaný kyanovodík, obsahujú ho všetky rastliny a živočíchy na Zemi. Ovplyvňuje bunky, posilňuje imunitu., hlavne črevá. Pôsobí detoxikačne. Je to životne dôležitá látka, nachádza sa aj v morskej vode. Čím viac organizmus obsahuje túto látku, tým je jeho stav, zdravie, pevnejšie a stabilnejšie. Pomáha pri nízkom tlaku, pri nedostatočnom krvnom obehu (studené ruky a nohy), upravuje krvný tlak.





Špaldový odvar: môže sa podávať aj kojencom, ľuďom s vnútorným poranením, po otravách, v rekovalescencii. Asi 50 g špaldy povariť 20-30 minút v 1 l vody, precediť, vypiť.


Špaldu môžeme posoliť, pridať iné korenia, do mäkka uvarenú jeme so zeleninou. Napríklad ju opražíme na sucho, pomlieme na hrubo, pridáme ovocie.


Na prekyslený žalúdok sú vynikajúce špaldové vločky. Ale pozor, nesmú byť robené za studena, boli by nestraviteľné. Treba kúpiť od firmy, kde ju pripravujú nad parou za teploty 130-140 °C, až potom sa lisuje, vločky sú predvarené, nie surové.


Pri hnačkách: polievka zo špaldovej múky, urobíme do nej zápražku. Pri ochorenia obličiek uvaríme polievku zo špaldovej kurpice, aj múku môžeme použiť.

812 views0 comments

留言


bottom of page