top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

ŽENŠEŇ

Updated: Aug 1, 2022


Objaviteľ ženšenu cisár Shen Nung pred 2000 povedal: "Ženšeň chutí sladko a je ľahko chladivý. Používa sa na liečbu základných orgánových systémov, harmonizáciu energie, posilnenie ducha, zníženie strachu, odstránenie toxických látok z tela, vyjasnenie zraku, otvorenie srdca, zlepšenie myslenia. Opakované užívanie posilní telo a predĺži život."

Západná veda sa tomu dlho smiala – toľko účinkov z jednej rastliny! Neskôr výskumy dokázali, že prastaré vedenie presne opísalo jej účinky.  Najväčší účinok majú látky– ginsenosidy. Svojou chemickou štruktúrou sa podobajú hormónom, ktoré organizmus potrebuje na zvládnutie reakcií na stres. Ďalšie látky– škroby pôsobia na zlepšenie imunity, ďalšie látky pomáhajú rozkladať cukor v tele a premieňať ho na energiu.


Predlžuje život– pokusy vo Veľkej Británii: podávali ho starým ľuďom, najlepšie výsledky pri starších ľuďoch, ktorí trpeli kardiovaskulárnymi chorobami, depresiami, stálou únavou a vyčerpanosťou. Skoro rovnaké výsledky boli pri testoch v Nemecku: okrem zlepšenia tlaku, pamäti, neurologických a telesných funkcií bolo zaznamenané “zlepšenie nálady až takmer k eufórii, ktorá vo väčšine prípadov trvla niekoľko mesiacov”.

Užívanie– stredný vek: 1-2 mesiace každý rok – počas kúry– úprava stravy, vypustiť alkohol, cigarety, dostatok odpočinku...Organizmus si doplní zásoby energie na celý rok.


Pri dlhodobejšom užívaní by denná dávka mala byť 2 g – 1 g ráno, 1 g večer.

Pri krátkodobom užívaní je možné dávku zdvojnásobiť. Dávkovanie závisí aj na telesnej kondícií, veku, zdravotnom stave. Je potrebné si ho odskúšať– začať s nižšími dávkami a postupne ich zvyšovať, pokým sa neprejavia pozitívne účinky.


Koreň sa môže žuvať, pomlieť, variť (v keramike, skle) niekoľko hodín, potom pijeme odvar.  





311 views0 comments

Comments


bottom of page