top of page

3 bylinky na zvládanie stresu

Nie je žiadnym tajomstvom, že moderný život je plný stresu. Aj keď sme sa mu naučili prispôsobovať, chronický stres si vyberá svoju daň vo všetkých aspektoch nášho zdravia: fyzickom, mentálnom, emocionálnom aj duchovnom.


Našťastie však existujú desiatky byliniek, ktoré nám môžu pomôcť s úzkosťou a nepokojom, bylinky, ktoré podporujú našu celkovú pohodu. Sú to rastliny s adaptogénnnymi a sedatívnymi účinkami a bylinky pôsobiace na nervový systém (nervíny). V tomto článku sa pozrieme práve na nervíny.


Nervíny na stres


Nervíny pôsobia na nervový a limbický systém. Znížuje hyperaktívne stresové reakcie (ako je boj alebo útek) a vrátil telo do fázy odpočinku, relaxácie, trávenia a spánku. Nerviny jemne tonizujú nervový systém a obnovujú normálnu nervovú funkciu a rovnováhu. Niektoré môžu tiež zdvihnúť náladu a zmierniť úzkosť, ale nie sú sedatívne.


Medovka lekárska (Melissa officinalis)


Medovka je chladivá bylinka s príťažlivou citrónovou vôňou a lahodne citrónovou chuťou. Medovka upokojuje, povznáša, tonizuje a obnovuje nervový systém ako troforestoračný prostriedok. Vhodná najmä pre tých, ktorí majú sklon k úzkosti a nervozite. Pijeme ju v čajoch, pridávame do aromaterapie a vydymovania.



Harmanček kamilkový (Matricaria chamomilla)


Harmanček sa môže javiť ako krehký a jemný, ale je to silný nervín a jedna z najuniverzálnejších rastlín v bylinnom repertoári. Harmanček je aromatická letnička z čeľade astrovitých (Asteraceae), ktorej názov je odvodený z gréčtiny pre „mleté jablko“, ktorý poukazuje na jablkovú vôňu tejto rastlinky. Harmanček sa často používa na zmiernenie úzkosti a napätia a na zlešenie spánku. Vďaka jeho neutrálnej až chladivej energii a jemnej chuti sa pridáva do mnohých čajových zmesí. Niet divu, že je to taký obľúbený bylinkový čaj!


Lipa (Tilia spp.)


Lipa má sladkú, príjemnú vôňu a chuť vďaka svojim aromatickým olejom a je považovaná za jednu z najjemnejších nervínov. Lipa ochladzuje, zvlhčuje a upokojuje a možno ju použiť na rozptýlenie pocitu preťaženia. Pomáha nám žiť tu a teraz, podporuje pokojný spánok. Lipa sa používa vo všetkých vekových skupinách a je obzvlášť vhodná pre ľudí s citlivou konštitúciou a krehkým emocionálnym stavom.


Objavte, čo skutočne znamená „bylinná“ starostlivosť. Je to oveľa viac než len užívanie byliniek, keď sa necítime práve najlepšie. Online Kurz a e-book Bylinky a stres ponúka holistický prístup k sebastarostlivosti pri zvládaní stresu. Naučíte sa na ňom porozumieť bylinkám a postupom, ktoré môžu zmeniť vašu reakciu na stres a prispieť tak k vašej pohode.

386 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page