top of page

Ako pôsobia rastliny na imunitu

Keď sa naša imunita oslabí, cesta pre choroboplodné zárodky je otvorená. Obvykle sa nasadia ATB. Telo je dvakrát oslabené- v dôsledku baktérií a vírusov a v dôsledku syntetických chemických liekov. Umelé lieky nepodporujú samoozdravné sily tela, len zničia (alebo len oslabia) baktérie. Rastlinné liečivá naopak podporujú prirodzené funkcie nášho organizmu. Po ich aplikácii sa zdravotný stav zlepšuje, aj keď počet baktérií neklesol. Spánok sa zlepšuje, sily pribúdajú, cítime zlepšenie. Rastliny nielen znižujú počet patogénov, ale pomáhajú telu obnoviť obranný systém tak, aby pri ďalšom útoku mohol opäť správne fungovať.


Mnohé bežné infekcie majú vírusovú príčinu. Konvenčné antibiotiká nezaberajú na vírusy, len na baktérie. Mnohé rastliny majú nielen antibiotické, ale aj antivírusové účinky. To je výhodou pred syntetickými liekmi. Okrem toho liečbu sprevádzajú vôňou a chuťou, čo pri chemických liekoch nie je. Musíme ich užívať s rešpektom. Prírodné neznamená neškodné. Menej je často viac. Dávame pozor na alergické reakcie – astrovité, palina, žihľava, ...


Čo robia rastlinné antibiotiká:


  • Podporujú pečeň, náš najdôležitejší detoxikačný orgán.

  • Obnovujú črevnú mikroflóru, neničia ju ako ATB, klesá náchylnosť na infekcie. Pri antibiotikách je to naopak – stúpa.

  • Zásobujú telo vitamínmi, minerálmi, stopovými prvkami.

  • Posilňujú črevnú sliznicu, aby dokázala rozlíšiť dobré a zlé baktérie.

  • Posilňujú vylučovací systém, aby sa všetko nepotrebné dostalo z tela von.

  • Zastavujú zápalové procesy vo vnútri tela i zvonku, pôsobia dezinfekčne, obnovujú kožu.

  • Rastliny, ktoré obsahujú antibiotické látky a liečivá, ktoré sa z ich pripravujú, slúžia na posilnenie imunitného systému a na rozvoj prirodzených samoliečiacich síl organizmu.

  • Nevytvárajú rezistenciu.

  • Okrem toho účinkujú aj ako profylaktikum, preventívne potláčajú infekčné ochorenia.

  • Pôsobia hojivo, zaceľujú rany, podporujú tvorbu nových tkanív.

  • Dodávajú telu vitamíny, minerály, stopové prvky, iné liečivé a prospešné látky ako flavonoidy, organické kysliny, silice, slizy, saponíny, triesloviny a pod.

  • Pôsobia súčasne proti baktériám, vírusom, plesniam.


Najlepším spôsobom ako udržať silnú imunitu nie je očkovanie, alebo chemické lieky, ale komplex faktorov, ktoré súvisia so životným štýlom, stravou, pohybom, vnútorným pokojom a optimizmom. Silná imunita neznamená, že je človek automaticky imúnny voči všetkým vírusom a baktériám. Zdravý organizmus ale oveľa lepšie čelí zmenám prostredia, novým mutujúcim vírusom, lepšie a rýchlejšie sa vysporiadava s ochoreniami než človek s oslabenou imunitou.

Náš organizmus nikdy neoddychuje, stále sa v ňom niečo deje, milióny chemických reakcií prebiehajú každú sekundu. Je to živý dokonalý systém, ktorému by sme sa mali naučiť rozumieť a nie bojovať proti nemu. Od narodenia sme osídlení miliónmi mikróbov. Niektoré s nami žijú v symbióze (mikrobiom), s inými sa náš organizmus učí bojovať, odstraňuje ich z tela, vytvára protilátky. Patogénne mikroorganizmy sa neustále snažia kolonizovať naše telo. Telo je však dostatočne vybavené na boj s nimi. Ak imunita pracuje správne, dokáže nás chrániť proti vírusom a baktériám, dokáže odstraňovať poškodené alebo nefunkčné tkanivá a bunky, neustále kontroluje zmutované rakovinové bunky. Imunitný systém je dokonalý, ak mu zabezpečíme, čo potrebuje na svoju prácu.


Množstvo rád a receptov na tému Rastlinné antibiotiká nájdete aj tu:


Alebo na našom kurze:



506 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page