top of page

Ako si pripraviť tintkúru z rebríčka?

Rebríček a najmä tinktúra z rebríčka je úžasným bylinkovým spojencom a doplnkom vašej domácej lekárničky.


Rebríček obyčajný (Achillea millefolium), je pomerne bežná bylina, ktorú možno v mnohých oblastiach hľadať vo voľnej prírode. Často bylinkári pestujú túto užitočnú bylinku aj vo svojich záhradách.

Rebríček má adstringentné, protizápalové a hemostatické vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zastaviť krvácanie zvnútra aj zvonka a upokojiť svrbenie po uštipnutí hmyzom. Z rebríčka sa dá pripraviť čaj, ktorý pomáha znižovať telesnú teplotu stimuláciou potenia. Je to tiež antimikrobiálna bylina, a preto je vítaným doplnkom v prípade rezných rán, odrenín a bolesti hrdla. Vďaka svojej horkej chuti sa rebríček často používa ako tráviaca bylina v prípadoch žalúdočnej nevoľnosti, kŕčov, plynatosti a porúch trávenia.


Ako môžete vidieť rebríček má mnoho použití a aplikácií! Ako bylinkári si ho pripravíme najčastejšie ako bylinkový čaj, obklad, olej, masť či tinktúru – a tinktúra z rebríčka je naša obľúbená forma prvej pomoci.


Táto tinktúra môže pomôcť vyčistiť rany, zastaviť krvácanie, upokojiť vyrážky, zmierniť črevné ťažkosti, znížiť horúčky a ďalšie. Kvapku tinktúry kvapnite do malého množstva teplej vody a naneste na pokožku, aby ste vyčistili rany a spomalili krvácanie. Dá sa to aplikovať aj na vyrážky.


Alebo pridajte 10-20 kvapiek do šálky horúcej vody, aby ste pomohli upokojiť trávenie a horúčku.


Postup na výrobu tinktúry:


Ingrediencie:

3 plné hrste kvetu rebríčka

500 ml čistej vodky


Kvety rebríčka natlačíme do pohára, zalejeme alkoholom a uzavrieme. Pohár necháme po dobu 3 týždňov stáť na teplom a suchom mieste, nie však na priamom slnku! Každý druhý deň ho pretrepeme a po uplynutí 3 týždňov obsah precedíme do uzatvárateľnej nádoby. Tinktúru uschovávame pri izbovej teplote.


Nezabudnite si túto tinktúru vziať so sebou– dajte si ju do batohu, plážovej tašky, kabelky, majte ju jedoducho pri sebe. Uvidíte ako sa vám bude hodiť pri prechádzkach v prírode!



Prečítajte si recenzie na naše kurzy a produkty TU.

308 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page