top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Aromaterapia

Updated: Aug 1, 2022


Pracujem v najkrajšej škole na svete. Volá sa Bylinková škola Matky Zeme. V našej škole sa učíme spoznávať liečivé rastliny, zbierať ich, spracovávať, učíme sa vyrábať vlastné bylinkové masti, oleje, tinktúry, balzamy, prášky, esencie,... Cieľom našej školy je však niečo viac. Chceme vrátiť ľuďom schopnosť rozumieť rastlinám, pôde, zemi, prírode. Rozumieť, znamená chápať, chápať znamená milovať. Bez lásky k Matke Zemi nebudeme schopní zabezpečiť pre naše deti budúcnosť, nebudú poznať úrodnú zem, voňavé lúky, rannú rosu na mäkkej tráve, či ticho za mesačnej letnej noci. Preto sa na kurzoch učíme nielen o účinných liečivých látkach rastlín, ale hlavne o ich energiii, vyžarovaní, rezonancii, o ich duchovnej podstate.

Škola Matky Zeme organizuje semináre fytoterapie, čiže klasickej bylinnej liečby, gemmoterapie, to je liečba púčikmi rastlín, kvetovými esenciami, liečby hlinou, včelými produktami a liečby vôňami, čiže kurzy aromaterapie.


Aromaterapia je veda i umenie. Je to liečba vôňou. Zo všetkých odvetví fytoterapie sa aromaterapia najviac približuje holistickej liečbe, pretože zasahuje všetky tri úrovne človeka – fyzickú, emocionálnu i mentálnu.

V niektorých prípadoch je blízka aj homeopatii, ak pracujeme s väčším riedením esenciálnych olejov.

Čo je to esenciálny olej? Esencia je podstata, koncentrovaný výťažok, životne dôležitý, základný. Je to najsubtílnejšia, najjemnejšia časť rastliny. Vzniká tajomnou alchýmiou pôsobenia rastlinného tela, životnej energie a Božej prítomnosti. Je ako krv rastliny. Extrahovaním esenciálneho oleja z rasliny získavame aj jej životnú silu. Táto potom preniká do celého tela a podporuje samoliečiace sily organizmu. Táto životná sila je jediná prameňom našeho zdravia a my by sme sa mali naučiť pracovať v súlade s ňou, nie proti nej. Ešte stále si myslíme, že liečia lekári, terapeuti, liečitelia. Liečiť môže len táto sila, ktorú nevieme napodobniť, extrahovať, či ovládať. Môžeme ju spoznať, cítiť ju, urobiť jej priestor, aby mohla pracovať a liečiť nás.


Namietnete– dnes dokážeme vyrobiť sytetické esenciálne oleje vysokej kvality. Iste, to je pravda, problém je v jedinom slove– systetický, umelý. Myslíme si, že dokážeme napodobniť prírodu. To nebudeme vedieť nikdy. Syntetický esenciálny olej obsahuje len jednu zložku rastliny. Prírodný– obsahuje množstvo ďalších látok a zlúčenín, ktoré nesú so sebou aj životnú silu rastliny z ktorej boli získané a preto sú prírodné esenciálne oleje tak účinné.


Esenciálne oleje pôsobia na naše spomienky a emócie. Sme schopní spomenúť si na vôňu babkinho koláča, vôňu pokožky nášho dieťatka, cítime vôňu milovaného....na vône reagujeme skôr emocionálne ako racionálne, intelektom. Životného partnera si vyberáme – nosom. Čuch je náš najsilnejší zmysel, v súčastnosti ho však nevyužívame tak ako v dávnoveku. Stále nás však bezpečne vedie pri výbere jedla, či lásky.

Vône na nás pôsobia fyzicky– vdýchneme molekulu roztýlenej silice, alebo vibračne, dostávajú nás do rezonancie so svojou vibráciou. Teória rezonancií, vibrácií, či morfogenetických polí odhaľuje pôsobenie silíc.

Esenciálne oleje sa nachádzajú v rôznych častiach rastliny– v okvetných lístkoch, listoch, kôre, koreňoch, pupeňoch, semenách, živici... Získavajú sa destiláciou, separáciou, lisovaním– v domácich podmienkach nie sme schopní si ich vyrobiť. Pôsobia priamo na chorý orgán, môžeme nimi liečiť zápal žalúdka, srdcovú neurózu, choré obličky, problémy urogenitálneho systému, všetkym orgány a telové systémy.

TRÁVENIE

Klinček– znižuje kyslosť žalúdka.

Škorica, fenikel. Majoránka, rozmarín– posilňuje peristaltiku čriev

Medovka, šalvia, tymián– pri žlčníkových kolikách

KARDIOVASKULÁRNY SYSTÉM

Nerol, medovka, puškvorec. Levanduľa, gáfor, benzoin, škorica,jalovec, šalvia, tymián, pelargónia– je však treba vedieť, ktoré silice srdce upokojujú a ktoré stimuljú. Ktoré znižujú tlak a ktoré ho zvyšujú.

LYMFATICKÝ SYSTÉM

V boji proti infekciám: bergamot, levanduľa, citrón, čajovník, harmanček, tymián.

NERVOVÝ SYSTÉM

Neurózy, stres, depresie, panické poruchy, nespavosť, úzkosti, strachy, vhodné sú počas životných kríz, problémoch vo vzťahoch, či na pracovisku.

Stimulujúce– céder, kardamom, fenykel, škorica, citrón, ylang-ylang.

Sedatívne– myrta, harmanček, medovka, mäta. Levanduľa, majoránka, ruža, bazalka.

Úzkostné stavy– benzoin, bergamot, cyprus, geránium, jazmín, santal

Strach– bazalka, šalvia, jazmín, jalovec

podráždenie– cyprus, levanduľa, olibanum

DETI

Ekzémy: levanduľa, harmanček, pelargónia, smil, ruža.. Horúčka– mäta, levanduľa.

Dosahujú sa vyninkajúce výsledky aj pri ochoreniach, ktoré sú dlhodobé, alebo vyžadujú agresívnu liečbu. Jemnými a nenápadnými Esenciálne oleje dokážu znížiť horúčku deťom, prekonať vírusové ochorenie, tráviace problémy.

229 views0 comments

Comentários


bottom of page