top of page

Brušný mozog


Nedávne zistenie vedcov: existencia brušného mozgu. Je skoro totožný s veľkým mozgom. Tvoria ho rovnaké bunky, látky, receptory. Obidva druhy mozgu spolu neustále komunikujú. 90% informácií ide z brušného do veľkého mozgu, naopak len 10%.


Brušný mozog je ako internet: spája milióny osamotených informácií, vyhodnocuje ich, rieši prežitie. Rozptýlené informácie ukladá a triedi, aby boli v prípade potreby k dispozícii. Tento ľudský superorganizmus je založený na tých najmenších látkach, bunkách a baktériách s “migračnou minulosťou”, ktorá sa tvorila generácie predtým. Sieť komunikačných kanálov, ktorá spája všetky tieto čiastočky je nervové pletivo brušného mozgu.


Baktérie sú užívateľmi, samotný brušný mozog je “informačná štruktúra”.


Centrum odmeňovania sa nachádza sa vo veľkom mozgu, je starý niekoľko miliónov rokov. Je súčasťou limbického systému, zodpovedá za učenie. Stimuláciou jeho receptorov dopamínu sa dostavujú pocity šťastia. Tu sa tiež začínajú závislosti. Brušný mozog pracuje na zachovaní života: získať z minima optimum. Centrum odmeňovania nás udržuje v stave “zábavy”.



Normálne vylučovanie dopamínu by stačilo na uspokojovanie našich potrieb a pocitu šťastia. Problém je v tom, že my chceme stále viac: alkohol, drogy,peniaze, zážitky, moc, psychodelické rastliny. Vzniká potreba doplňovania dopamínu. Tu patria aj ochucovadlá – glutamán sodný, čipsy, sladké, taurín v energetických nápojoch a pod. Črevo postupne vytvára emocionálne narušený profil. Nie je schopné spracovať všetky impulzy, ktoré prijalo počas dňa, ukladá ich, stávajú sa kolujúcimi bombami. Spánok pod vplyvom stresorov nie je pokojný, imunita nemôže pracovať, vydáva príliš veľa energie na normalizáciu vnútorného prostredia.


Zdravá strava = zdravá psychika: je tu priama súvislosť. Čím kvalitnejšia strava, tým lepšia psychická stabilita. Polotovary, nezdravé jedlá – náchylnosť na depresie a iné psychické poruchy. Naša strava ovplyvňuje naše správanie. Každé živé tkanivo je schopné ukladať energiu, ktorú prijímame v strave. Mäso obsahuje energiu strachu, bolesti, stresu. Energia emócií prechádza do ľudského tela. Psychiatri boli prví, ktorí si všimli vzťah potravy a psychiky. Potravinová intolerancia, alergie, majú príčinu v psychike človeka.


Viac o tejto téme sa dozviete v našom e-booku.

Alebo aj na kurze Bylinky a stres.


458 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page