top of page

Bylinková lekárnička- bylinkové čaje

Najviac používanou liekovou formou je bylinkový čaj. Ak je to možné, používame vždy čerstvé byliny. Nemusíme ich po zbere umývať! Najčastejšie na bylinkové čaje používame vňate, kvety a listy rastlín. Recepty niekedy obsahujú aj korene a semená. V takom prípade urobíme tzv. spojený čaj: korene, alebo semená, či ihličie, konáriky a pod. Zalejeme studenou vodou a pomaly privedieme k varu, krátko povaríme, odstavíme a necháme ešte 5-10 minút lúhovať. Vňaťovú časť receptu zalejme medzitým vriacou vodou, necháme lúhovať 10 minút.


Odvar z koreňov precedíme, čaj z vňate tiež a obidve tekutiny spojíme. Ak korene nie sú veľmi hrubé, po skončení doby varenia hneď týmto odvarom zalejeme vňať a necháme lúhovať spolu.



Byliny zalejeme vriacou, alebo horúcou vodou. Horúcu vodu používame na jemné byliny, nepotrebujú vriacu vodu, aby vylúčili liečivé látky. Čaje si robíme vždy čerstvé, alebo použijeme termosku, ale nie viac ako na 2-3 hodiny. Obyčajne sa bylinkový čaj pije 3-4 x denne po 200 ml. Pri čajoch na liečbu obličiek a močového mechúra, dávku zvyšujeme až na 1-1,5 l denne. Nesladíme ich, okrem čajov na ochorenia dýchacích ciest. Pijeme ich medzi jedlami, ak v recepte nie je uvedené inak, napríklad pri čajoch na zvýšenie, alebo zníženie tvorby žalúdočných štiav.


Ak nie je v recepte uvedené inak, podávame 1 čajovú lyžičku bylín na 100 ml vody, na 200- 250 ml vody potom 1 polievkovú lyžicu. Nie je rozdiel vo váhe medzi sušenou rastlinou a čerstvou rastlinou. Rozdiely sú tak malé, že sa nemusíme obávať, že sa účinok čaju zmení, ak namiesto čerstvej byliny pripravíme čaj z rovnakej byliny v sušenom stave. Doba lúhovania je spravidla 10 minút, ak máme tuhšie byliny, aj 15 minút. Nie je potrebné lúhovať byliny dlhšie, táto doba stačí na to, aby sme získali liečivé látky z bylín.


Príklady bylinkových čajov:


Bylinkový čaj na detoxikáciu


list vavrínovca 1 PL

praslička 3 PL

koreň púpavy 2 PL

nové korenie 3 ks


Všetko povaríme 7-8 minút, precedíme, pijeme počas dňa po dúškoch.


Viac o tom, ako si vyrobiť bylinkovú lekárničku nájdete v našom e-booku:

Alebo aj na našom online kurze:


418 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page