top of page

Bylinkové cukry na pečenie

Hojnosť našej bylinkovej záhradky si môžeme užívať dlho po odkvitnutí posledného kvetu. Keď sa počasie ochladzuje a prvý sneh pokryje zem, cítime potrebu obklopiť sa príjemnými vecami a vôňami. Pečenie v kuchyni je práve jedným z mojich obľúbených spôsobov, ako si v zime navodiť krásnu atmosféru.


Jedným zo možností ako využiť bylinky zo záhradky sú bylinkové cukry na pečenie. Podobne ako bylinné soli a lúhované extrakty, môžu bylinkové cukry zintenzívniť chute vo vašom pečení. Mnoho druhov bylinných cukrov sa dá vyrobiť doma z ingrediencií, ktoré už máte po ruke.


Ktoré bylinky sa najviac hodia do bylinkových cukrov?

Pokiaľ ide o výber bylín pre rastlinné cukry, pozrite sa na tie, ktoré sa často nachádzajú vo vašej skrinke na korenie alebo čaj. Pre začiatok vám ukážeme 3 byliny, ktoré môžu dodať rôznym nápojom, jedlám a dezertom extra príjemnú chuť. Každý z nich je prekvapivo jednoduchý na výrobu pomocou našich nižšie uvedených receptov.


Levanduľa (Lavandula spp.)


Levanduľa je jednou z najznámejších bylín. Zatiaľ čo najväčšie percento levanduľových kvetov, ktoré sa dnes zozbierajú, ide na výrobu parfumov a vonných produktov, malé percento sa pestuje na kulinárske účely. Kvety a listy levandule sa používajú v chlebe, čajoch, octe, šalátoch, želé a rôznych cukrovinkách.


List mäty piepornej (Mentha Piperita).


Mäta pieporná je známa pre svoju silnú jedinečne sviežu arómu a chuť. Listy mäty piepornej obsahujú horčík, fosfor, vápnik, železo, niacín, draslík, riboflavín, vitamíny A a C. V jedlách sa najviac používa na ochutenie cukríkov a žuvačiek.



Klinček (Syzygium aromaticum)

Vedeli ste, že to, čo väčšina z nás považuje za celé klinčeky, sú v skutočnosti nezrelé kvetné puky tejto rastliny? Púčiky, ktoré sa nachádzajú v malých zhlukoch, menia farbu zo svetlozelenej na červenú keď dozrievajú a na koncoch nesú trojuholníkové sepaly. Klinček sa historicky používal v starovekej Číne na osvieženie dychu predtým, ako sa poddaní predstavili pred cisárom (Brooks, 2017). Preto by nemalo byť prekvapením, že sa dodnes používa ako osviežovač dychu v žuvačkách a dokonca aj v niektorých zubných pastách. Klinček je hrejivá bylina, ktorú si ceníme počas chladnejších mesiacov a často ju pridávame do vareného vína či čaju.


Postup

trstinový cukor

kokosový cukor

hnedý cukor

kryštálový cukor

Sušené alebo čerstvé bylinky


Mätové bylinkové cukry

Mätový cukor je lahodný a môžeme ním posypať napríklad čerstvé ovocie alebo ho zamiešať do horkej čokolády či v lete do ľadového čaju. Než sa nazdáte, zistíte, že posypávate mätovým cukrom všetky druhy domácich pochúťok!

Množstvo: 1 šálka


Ingrediencie

7 lístkov mäty piepornej (Mentha x piperita)

1 šálka cukru


Pokyny

Pridajte ¼ šálky cukru do kuchynského robota. Pridajte lístky mäty a spracujte 10 až 20 sekúnd, aby sa lístky jemne nasekali do cukru.

Pridajte ďalšiu ¼ šálky cukru a spracujte ďalších 15 sekúnd.

Opakujte a pridajte zvyšný cukor.


Mätový bylinkový cukor nasypte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na chladnom a suchom mieste až dva mesiace.


Bylinkový cukor klinčekový

Klinčekový cukor dodáva úžasnú chuť korenia škoricovým rolkám, tekvicovému chlebu a iným obľúbeným jedlám v chladnom počasí. Množstvo: 1 šálka.


Ingrediencie

1 čajová lyžička šípok alebo klinčeka (Syzygium aromaticum)

1 šálka cukru


Pokyny

Pridajte ¼ šálky cukru do kuchynského robota. Pridajte 1 čajovú lyžičku klinčekov a spracujte 10 až 20 sekúnd v kuchynskom robote.

Pridajte ďalšiu ¼ šálky cukru a spracujte ďalších 15 sekúnd.

Opakujte a pridajte zvyšný cukor-


Presypte bylinkový cukor do vzduchotesnej nádoby a skladujte na chladnom a suchom mieste až dva mesiace.


Levanduľový bylinkový cukor

Levanduľový cukor pridajte do maslového pečiva, sladkých vanilkových kolíčikov a či do čokoládových brownies. Levanduľový cukor má jedinečnú chuť, na ktorú tak skoro nezabudnete!

Množstvo: 1 šálka.


Ingrediencie

2 čajové lyžičky levandule (Lavandula spp.).

1 šálka cukru


Pokyny

Pridajte 1 šálku cukru do malej misky. Pridajte 2 čajové lyžičky levanduľových pukov a miešajte, aby sa dôkladne spojili.

Nalejte levanduľový cukor do vzduchotesnej nádoby a skladujte na chladnom a suchom mieste až dva mesiace.


Ako používať bylinkové cukry na pečenie


Použitie bylinkových cukrov na pečenie je veľmi jednoduché. Tieto aromatické cukry s bylinkami možno použiť takmer v každom recepte. Jednoducho nahraďte cukor v recepte bylinkovým cukrom rovnakého typu. Napríklad, ak recept vyžaduje 2 šálky hnedého cukru, nahraďte ho 2 šálkami hnedého cukru s bylinkami.


Medzi ďalšie možnosti patrí posypanie vyvaľkaného cesta na sušienky. Môžete tiež bylinkovým cukrom posypať horúcu misku ovsených vločiek, vytvoriť cukrové ráfiky pre koktaily alebo pridať lyžičku do horúceho kakaa, čaju alebo jablčného muštu.


Na bylinných cukroch najviac milujeme to, že na výrobu každého z nich potrebujete len niekoľko jednoduchých ingrediencií. A všetko je možné prispôsobiť podľa vášho vkusu a použiť rôznymi spôsobmi. Bez ohľadu na to, aký typ rastlinných cukrov vytvoríte, každý z nich je pochúťkou.

434 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page