top of page

Bylinkové recepty so šalviou

Updated: Aug 1, 2022


Používanie šalvie je tak široké, že ľudia majú tendenciu vidieť v šalvii obyčajnú bylinu, ktorá sa dá použiť na čokoľvek. Treba si uvedomiť, že thujon, obsiahnutý v silici je pomerne toxický. Preto nie je vhodná na dlhodobé podávanie. Najúčinnješie, ale tiež najtoxickejšie sú liehové výťažky, z vodných výluhov nálev, prípadne macerát. Odvar poskytuje liečivo, v ktorom sú zastúpené hlavne triesloviny a toxická časť silice vyprchá, takže odvar je menej účinný a neškodný. Predávkovaním by mohlo dôjsť ku pseudoepileptickému záchvatu. Pri rozumnom dávkovaní však nič nehrozí.


VLASTNOSTI: aromatikum, adstringens, antiflogistikum, antihydrotikum, gargarizmum, dermatologikum.


RECEPTY

Na zvýšenie krvného tlaku– šalviu macerujeme v silnejšej pálenke (ražná). Čerstvú bylinu užívame v pomere 1:4, sušenú 1:6. Pre okamžité zvýšenie tlaku žien postačí 1, u mužov 2-3 ČL tejto liehoviny.

Pásový opar– šalviu a majoránku zalejeme šálkou vriacej vody a necháme 10 min lúhovať, pijeme 3 x denne pred jedlom.

Vypadávanie vlasov– 100 g čerstvých listov zalejeme pohárom trstinového rumu, na tmavom mieste necháme vylúhovať týždne. Zlejeme, prefiltrujeme, masírujeme pokožku hlavy.

Zápach z úst, plesne– hrsť šalvie zalejeme pol litrom studenej vody, privedieme k varu, necháme povariť minútu, potom odstavíme a lúhujeme min. Kloktáme.

Cukrovka– jesť čerstvé listy počas dňa.

Kúpele– povzbudzujúce: saturejka, rozmarín, tymián, šalvia.



1,028 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page