top of page

Bylinkový január

Updated: Jan 5, 2021

Jedným zo základných omylov začínajúcich bylinkárov je to, že zimu považujú za obdobie nečinnosti. Myslia si, že ak je vonku je sneh, alebo blato, nič nerastie a príroda spí, tak bylinkár by mal tiež odpočívať. Práve naopak, priatelia! Zima je obdobím, kedy máme veľmi veľa práce. Je to v prvom rade čas štúdia. Čítame bylinkárske knihy, učíme sa o rastlinách všetko, čo môžeme. Rozširujeme si vedomosti o ich botanických charakteristikách, začlenení do čeľadí a druhov, o ich nárokoch na slnečný svit a vlahu, o možnostiach spracovania, účinných látkach, o ich duchovných vibráciách. Nesmieme zabúdať aj na druhú oblasť bylinkárovho záujmu a to je fungovanie ľudského tela. Ak by sme poznali podrobne liečivé rastliny a nevedeli ich používať, načo by nám to bolo?





Klasickou bylinkárskou literatúrou je sedemdielny Herbár autorov Jiří Janča a Josef A.Zentrich. Herbár je určený nielen pre začínajúcich, ale aj pre skúsenejších bylinkárov. Nájdete tam botanický popis rastliny, jej výskyt, obsahové látky, najvhodnejšie spôsoby jej spracovania a tiež liečebné využitie. Tieto základné informácie by mali byť odrazovým mostíkom k ďalšiemu skúmaniu rastlín. Iný spôsob prístupu k rastlinnej ríši má ďalší môj obľúbený autor Wolf-Dieter Storl. Etnobotanik, kultúrny antropológ, univerzitný profesor, veľký znalec mytológie rastlín. Prináša množstvo informácií o využívaní liečivých rastlín počas tisícročí, na historickom príklade prístupu človeka k danej rastline ukazuje aj na historické a kultúrne pozadie vývoja ľudskej civilizácie. Nie sú to suché informácie, Storl je rozprávač. Jeho knihy budete čítať ako pútavý román.


Zaujímavou knihou je aj Astrológia rastlín od Ivonne H.Kochovej a Ursuly Stumpfovej, s podnadpisom Liečivá sila rastlín a planét. Opisujú vzťahy medzi rastlinami a planétami i so znameniami zverokruhu. Nájdete si rastliny podľa vášho horoskopu a naučíte sa rozumieť ich vibráciám.


Na trhu je teraz naozaj veľa dobrých kníh o rastlinách. Je tiež veľa kníh, ktoré len opakujú to, čo pred nimi už bolo napísané veľakrát. Vyberajte rozumne, ale aj s otvoreným srdcom. Kniha je základnou „potravou“ pre hľadajúceho v ríši rastlín. Budujte si svoju knižnicu usilovne, odmenou bude aktívna práca v prírode, kde sa už budete pohybovať s oveľa väčšou ľahkosťou a istotou.

1,081 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page