top of page

Bylinky na ochorenia tráviacich orgánov

Updated: Jul 27, 2022



Človek je jednotou fyzického tela a ducha. Všetko, čo sa odohráva v rovine duševnej, sa prejaví na tele a naopak.


Trávenie začína v ústach vylučovaním slín, pokračuje v žalúdku, natrávená potrava prechádza do čriev, nestrávené zvyšky vylučujeme z tela von.


Premena potravy na prvky, ktoré naše telo potrebuje je zložitý proces, ktorý ovplyvňuje veľa faktorov. Okrem výberu potravín, pitného režimu, je dôležitý aj zdravý životný štýl, psychohygiena, dostatočný pohyb, oddych, pozitívne naladenie a dušená sviežosť.

Ľudia, ktorí trpia žalúdočnými problémami reagujú neprimerane a sú podráždení. Podnety z vonkajšieho sveta spracovávajú len povrchne. Majú veľa, alebo naopak, málo žalúdočnej kyseliny.


Pri hypoacidite, nedostatku žalúdočných štiav, je potrebné žalúdok posilniť. Z duchovného hľadiska sa človek chce opäť stať dieťaťom. Pomôže šťava z kyslej kapusty, surová strava. Človek potrebuje veľa lásky, cítiť oporu svojich blízkych, byť v bezpečí v náručí milovanej osoby.

Pri hyperacidite človek trpí falošným hladom. Človek potrebuje neustále nové podnety, je precitlivelý, neuspokojí sa s tým, čo zažíva, chce stále niečo nové a iné. Tu je vhodná šťava z čerstvej kapusty, zemiakov, šťava zo skorocelu, čaj z ibiša, ľanové semienko, kostihoj (listy), lišajník islandský. Jedlo bohaté na vápnik a horčík. Človek by sa mal venovať tvorivej aktivite, robiť niečo, čo ho napĺňa, baví.

RECEPTY


Nedostatočné vylučovanie žalúdočnej šťavy: 100 g koreňa puškvorca, 75 g rebríčka, 100 g harmančeka. 1 PL zmesi zaliať večer 200 ml vody, ráno priviesť k varu, odstaviť, vylúhovať 10 minnút, precediť. Piť pred jedlom 4 x denne.


Zvýšené vylučovanie žaúdočnej šťavy: 100 g harmančeka, 50 g paliny pravej, 100 g ľubovníka. 1 PL zmesi zaliať 150 ml vriacej vody, 10 min vylúhovať, piť 4 x denne pred jedlom.


Plynatosť: 1. rovnaké diely pišteka obyčajného a benediktu lekárskeho. Piť pol šálky pred jedlom a pol šálky po jedle.

2. Hlavne starší ľudia- ráno a večer lyžičku pomletej rasce s medom.

3. 20 g mäty piepornej, 15 g omanu pravého (koreň), 10 g pišteka, 10 g rebríčka, 3 g podrveného fenyklového semena.


Ochorenia pečene a žlčníka: 35 g púpava lekárska koreň a vňať, 15 g podrveného semena ostropestreca mariánskeho, 15 g listu maliny, 10 g zemežlče, 5 g koreňa archangeliky. 1 PL zmesi zalejeme 250 ml vriacej vody, mierne povaríme, 10 minút vylúhujeme. Čaj je veľmi horký, pijeme ho pri tupej bolesti v hornej časti brucha, silnom tlaku v bruchu, nafukovaní, po ťažkých a mastných jedlách.


Syndróm dráždivého čreva (črevná neuróza): môžeme použiť tieto bylinky - mäta, harmanček, ľubovník, pištek, pamajorán, repík, chmeľ otáčavý, medovka.

Zápal čriev: čaj z nátržníka strieborného


Zápal žalúdočnej sliznice: 1. rovnaké diely list jahody, ostružiny, nátržníka husieho, vresu, pišteka. Pripravíme ako bylinársky čaj.

2. 35 g ľubovníka, 25 g rebríček, 25 g stavikrv váčí, 25 g nechtík. pripravíme ako bežný bylinársky čaj.

3. 20 g ľubovníka, 20 g harmančeka, 20 g medovky, 10 g mäty piepronej, nie pri vredoch!, 10 g podrvený fenikel. Pripravíme ako bežný bylinásky čaj.

4. 35 g slez lesný, 20 g harmanček, 20 g divozel veľkokvetý, 10 g nechtík, 10 g pištek.




1,512 views0 comments

Comments


bottom of page