top of page

Cesnakový med pre silnú imunitu a prevenciu

V období prechladnutí a vírusových ochorení je veľmi dôležité myslieť na prevenciu. Prvou rastlinou so silnými účinkami na posilnenie imunity, ktorá napadne väčšine je cesnak.


Cesnak sa používa už najmenej 5000 rokov ako potravina a bylina. Početné vedecké štúdie potvrdzujú jeho pozitívne účinky na rôzne telesné systémy. Cesnak je v skutočnosti jednou z najviac preskúmaných bylín v súčasnosti a poskytuje vynikajúcu podporu počas prvých štádií prechladnutia alebo chrípky!


Cesnak je hrejivá bylina s mnohými prospešnými vlastnosťami, ako sú jeho protizápalové, antimikrobiálne, expektoračné a imunostimulačné účinky. Používa sa ako antimikrobiálne element pri infekciách spôsobených vírusmi, baktériami, prvokmi, červami, kvasinkami a hubami a má 18 známych antivírusových a antibakteriálnych zložiek.


Jedným z najefektívnejších spôsobov využitia cesnaku v období prechladnutia a chrípky je konzumácia surového cesnaku, ktorý sa používa na podporu boja organizmu proti infekciám dýchacích ciest v zimných mesiacoch. Cesnak dokáže skrátiť trvanie choroby stimuláciou imunitného systému, zjemnením hlienov a zmiernením horúčky.


Ako pripraviť cesnak


Ak chcete využiť surový cesnak na maximum, nasekajte ho alebo rozdrvte a nechajte 3-5 minút odležať a oxidovať, než ho užijete vnútorne alebo ho pridáte do jedla. Tento proces pomáha uvoľniť zlúčeniny bohaté na síru, ktoré sú aktivované kyslíkom a enzýmom, ktorý premieňa aminokyselinu aliín na alicín a iné izotiokyanáty; sú to tieto ochranné zlúčeniny, ktoré majú skutočnú silu cesnaku.


Cesnak sa neodporúča pre tých, ktorí majú gastrointestinálnu citlivosť alebo vredy, pretože môže tieto stavy zhoršiť. Veľké množstvo cesnaku môže riediť krv, preto ho používajte iba v kulinárskych množstvách, ak užívate lieky na riedenie krvi alebo ste tehotná, v období po pôrode alebo dojčíte.


Cesnakový med


Ingrediencie:


3 hlávky cesnaku (Allium sativum)

Med

Eventuálne aj zázvor, šípky, škoricu, klinčeky


Pokyny:


Ošúpte a oddeľte strúčiky cesnaku a nakrájajte alebo nastrúhajte ich.

Sterilizovanú suchú nádobu naplňte asi do polovice nasekanými strúčikmi cesnaku a potom zalejte medom. (Vyhnite sa plneniu až po vrch pohára, pretože je pravdepodobnejšie, že sa škodlivé baktérie rozmnožia, ak na vrchu pohára nie je žiadny vzduchový priestor).

Medom pokryte všetok cesnak.

Nádobu uzavrite a označte a skladujte až 3 mesiace.

Na použitie užívajte 1 čajovú lyžičku 1x denne ako tonikum alebo 4-6x denne počas aktívnej infekcie.


Okrem cesnaku môžte pridať aj zázvor (pokrájať alebo nastrúhať) a napríklad aj šípky, škoricu a klinčeky. Avšak aj základný recept je dostatočne silný a účinný. Uživame lyžičku trikrát denne pri chorobe, jednu- dve lyžičky pri prevencii. Nechávame v chladničke. Vydrží min. mesiac. Dobrú chuť!

245 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page