top of page

Chmeľ

Updated: Jul 26, 2020

Tradične sa používa ako liek na nespavosť, prepracovanosť, nervové vyčerpanie, podráždenie, búšenie srdca, nervozite. Tíši bolesti hlavy a migrény, je vhodný aj na kŕče. Je močopudný, a ľahko preháňavý. Na reumu a zápaly kože. Ideálny pre ženy v prechode i mužov v ich andropauze. Povzbudzuje tvorbu žalúdočných štiav, predchádza žalúdočným vredom, proti rakovine žalúdka.


Tlmí činnosť mozgovej kôry, uvoľňuje napätie hladkého svalstva – mierne sedatívum.

Obsahuje rastlinné fytoestrogény – protiu rakovine prsníka, prostaty, maternice, protitvorbe nádorov. Ženy počas menštruácie – 2 šálky čaju.


Pôsobí antibakteriálne, aj na zle sa hojace rany, pridáva sa do posilňujúcich kúpeľov. Vhodný pri pri nespavosti, znižuje horúčku, bolesti. Pri nervovom podráždení, napätí, úzkosti priaznivo ovplyvňuje psychiku, odstraňuje problémy s koncentráciou, depresie. Lupulin (chmeľový peľ) prispieva k stabilizácii hladiny hormónov v tele.


Vedci dokázali, že dokáže zastaviť množenie baktérie helicobacter pylori.


Recepty


Vlasy: preliať odvarom, masírovať extraktom z lopúcha, žihľavy a chmeľu – môžeme pridač harmanček, lipu, šalviu, pagaštan.


Drožďový zábal: pivovarské droždie: na panvici rozpustiť droždie, pridať dve PL oleja a pol ČL medu, naniesť na vlasy, pol hodiny, umyť.


Na prechod: chmeľ a ostropestrec, fialka, praslička,malina, čakanka.

                      chmeľový olej: zaliať olejov najlepšie mandľovým, na svetle necháme 14 dní.

                   kúpeľ – odvar z chmeľum jedno pivo, med, nesprchovať. Alebo chmeľ s ľubovníkom.


Srdcová neuróza: 30 g srdcovníka, 20 g plodu hlohu, 20 g chmeľu, 20 g jablčníka – 3 x denne pred jedlom.


Antidepresívum: 1,5 g levandule, 1,5 g ľubovníka, 0,5 mäty, 1 g chmeľu, 0,5 muškátový oriešok, 50 medu, 500 ml kvalitného bieleho vína, med rozpustiť pridať víno, prísady, nechať týždeň, precediť, piť po lyžičkách.


Základné domáce pivo: 8 lit vody, 2 dkg chmeľu, 10 g melty, 25 g cukru, 2 dkg kvasnic. Chmeľ a meltu zvariť s vodou 25 min, pridáme cukor, varíme 15 min. Vychladnúť, pridať kvasnice, 2 dni necháme kvasiť. Zbierame čistou lyžicou kvasnicovú penu, zlejeme, pijeme čo najskôr.




307 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page