top of page

Duchovné príčiny respiračných ochorení

Updated: Aug 22, 2022

Kašeľ: agresia, ktorú nie je možné vyjadriť inak a ktorá sa vybíja telesne. Kašľom si držíme ľudí od tela, ide o agresívnu obranu. Je potrebné naučiť sa hovoriť svoje názory, naučiť sa viesť spory, neutekať z konfliktov.


Suchý kašeľ: človek nesúhlasí, ale nepovie to. Zadržuje v sebe odpor, je podráždený, ale navonok na ňom nie je nič vidno. Chce udržať dekórum, nasadil si masku, tvári sa, že je všetko v poriadku. Ak vykašliava, ide o vnútorne zadržiavanú veľkú zlosť. Ak sa objaví hnis, vyťahuje veci z minulosti a ničí tým svoje okolie. Dieťa sa snaží dusné prostredie v ktorom sa nachádza zmeniť. Nedarí sa mu, tak príde záchvat kašľa, hlavne v noci.



Zápal mandlí: Strážna stanica (mandle) je atakovaná, prebieha boj o prienik dovnútra. Polykanie je sťažené a bolestivé. Znamená to, že človek sa bráni, nechce prehltnúť, neakceptuje to, čo sa chce pretlačiť dovnútra. Nechce prijať niečo nepríjemné. Človek preberá problémy svojich blízkych, je prítomný pri krivdách, nespravodlivosti a nevie si poradiť, nesúhlasí so zlom vo svojom okolí, je bezradný, smutný. Ide o potlačené ohnivé emócie. Väčšinou postihuje deti. Tie veľmi citlivo reagujú na dianie vo svojom okolí, sú schopné vycítiť aj nevypovedané., aj to, čo sa ešte len stane. Nezhody rodičov sú najčastejšou príčinou ochorenia. Dusná atmosféra, ubližovanie, stres. Dieťa sa cíti byť bezmocné, je slabé na to, aby zasiahlo, nemôže vyjadriť v slovách, v reči, čo sa deje. Potláča preto svoje pocity. Problémy v rodine vzťahuje na seba. Má pocit, že ono je príčinou toho, čo sa deje. Často si myslí, že je nechcené, že ho nemajú radi.


Bronchitída: Priedušky sú spojovacie kanály medzi vonkajším a vnútorným. Nevyriešené konflikty sú zadržiavané a menia sa na blokády (hlieny). Zápal sliznice priedušiek súvisí s prežívaním rodinného života. Človek reaguje na spory a hádky, nepochopenie najbližších. Je nahnevaný, ale neukáže to. Vo vnútri rastie odpor, ale neodváži sa reagovať. Chcel by odísť, ale nemôže. Nemá odvahu presadiť sa v rámci rodiny. Nežije tak, ako by chcel, nepáči sa mu ako s ním jednajú, ale nepovie to, nežiada nápravu. Hromadia sa drobné pocity krivdy. Snaha nie je odmenená.


Zápal hrtanu: Prejavuje sa chrapotom a kašľom. Človek vnucuje svoj pohľad druhým, myslí si, že im radí. Ukazuje tým, že je lepší ako oni, vie viac než druhí. Vyžaduje od druhých poslušnosť, nevyberá slová, prikazuje (učitelia, riaditelia, vedúci pracovníci). Jeho silné ego neznesie odpor. Pretláča svoju pravdu silou hlasu.


Človek sa v rámci rodinných vzťahov učí najrýchlejšie, na malom cvičisku rodiny si hľadá svoje miesto, určuje si hranice. Rodinný život nie je vždy harmonický. Nemali by sme sa brať príliš vážne a rodinné problémy by sme nemali nechávať dlho nevyriešené. To, ako sa vymedzujeme v rámci rodiny ukazuje, ako budeme vymedzovať aj vo vonkajšom svete. Nie je nutné vždy bojovať. Najlepší spôsob je nechať veci plynúť. Nechať druhým, aby sa prejavovali slobodne a vyžadovať si túto slobodu aj pre seba. Len tak budeme môcť slobodne dýchať, bez pocitu viny, alebo ublíženia. Našou úlohou nie je život zmeniť, ale pochopiť.


V našom e-booku Bylinky na ochorenia dýchacích orgánov nájdete praktické rady a učínné recepty na prírodnú liečbu respiračných ochorení.


3,958 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page