top of page

Granátovník púnsky

Updated: Jul 26, 2020

Granátovník je jedným z najstarších plodonosných druhov. Pestuje sa už tisíce rokov na liečebné i hospodárske účely. Stal sa známym na všetkých kontinentoch. Využívajú sa všetky jeho časti: plody, kvety, koreň, kôra. Je to ker, alebo neveľký strom, pôvod má v subtrópoch. Bol aj náboženským a kultúrnym symbolom. Jeho pôvodné využitie vo všetkých kultúrach bolo rovnaké– proti parazitom. Toto najdôležitejšie liečebné uplatnenie v staroveku sa potvrdilo a do európskych liekopisov sa dostal koreň, neskôr kôra. Osvedčila sa sušená šupka plodov a kôra pri hnačkách a dyzentériách, aftoch, zápaloch hrdla - ako kloktadlo, hemeroidy. Ako antiparazitikum sa po objave syntetických liečiv nepoužíva, ale vo veterinárnej medicíne ešte jeho užívanie pretrávava.



Obsahové látky: polyfenoly– jeden z najbohatších zdrojov (viac ako v červenom víne) – obsahuje inhibítor znižujúci krvný tlak. Považuje sa aj za chemoterapeutickú a chemopreventívnu látku. Obsahuje aj flavonoidy, v smenách je veľa fytoestrogénov, draslík, vit C, B5.


Dnes sa využíva pri liečbe civilizačných ochorení– hypertenzia, diabetes, ateroskleróza, rakovina, neurologia, infekcie.


Šťava z plodov sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidačných prostriedkov – ochrana prosti srdcovo-cievnym ochoreniam, rakovine, zlepšenie lipidového profilu v krvi.

310 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page