Jarné šťavy

Po zime by sme mali telu dodať dostatok enzýmov a vitamínov, aby sa čo najskôr prebudilo do novej sezóny.


Šťavy z liečivých rastlín sú vlastne silné koncentráty účinných látok. Užívame ich po čajových lyžičkách, nie dlhodobo, najviac tri týždne. Robíme ich zásadne z čerstvých rastlín, zo sušených sa tento liečivý prostriedok vyrobiť nedá. Šťavy povzbudzujú očistné procesy v tele, dodávajú organizmu obrovské množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Zároveň telo dostáva životnú energiu rastlín, ktoré v sebe nesú silu jarného klíčenia. Šťavy nerobíme do zásoby, najviac na jeden deň. Obsah účinných látok skladovaním prudko klesá.





Najznámejšou šťavou, ktorá sa na jar pripravuje je šťava z pŕhľavy. V mixéri rozmixujeme hrsť vrcholkov pŕhľavy, môžeme pridať trošku vody, aby sa vytvorila redšia masa. Precedíme, užívame pred jedlom, alebo medzi jedlami, nie spolu s jedlom. Doba užívania sú dva týždne, ak máme obličky v poriadku, aj tri týždne.


Šťava z majoránky: tak isto si môžeme urobiť šťavu aj z majoránky. Tá sa zameriava na očistu žalúdka, pankreasu a pečene. Upravuje črevnú mikroflóru, pomáha pri zápalových procesoch hrubého čreva. Pripravíme si ju tak ako žihľavovú šťavu. Užívame tri týždne.


Šťava z tymiánu: pomáha pri chronických ochoreniach dýchacích ciest, tiež pri problémoch s trávením, pocitom plnosti, nadúvaní. Pôsobí protizápalovo na všetky sliznice a orgány tela. Pripravujeme ako žihľavovú šťavu. Užívame tri týždne.


Prajeme vám krásnu jar.

1,018 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše