Jeseň je v tradičnej čínskej medicíne (TČM) obdobím, ktoré prináša potrebu vnútorného zahriatia a udržania rovnováhy. Toto obdobie sa vyznačuje ochladzovaním počasia a prechodom k zime, čo môže oslabiť pľúca a veľké črevo, orgány spojené s prvkom Kovu. Aby sme udržali zdravie a pohodu počas jesene, je dôležité zvoliť správne potraviny a recepty, ktoré podporujú tieto orgány, posilňujú imunitu a vyživujú telo. V tomto článku nájdeš niekoľko receptov, ktoré sú v súlade s princípmi TČM a sú ideálne pre jesenné obdobie.
1. Polievka z Bielej Reďkovky a Mrkvy
Biela reďkovka je v TČM považovaná za vynikajúcu na prečistenie pľúc a podporu trávenia. Mrkva dodáva sladkosť a posilňuje Qi.
Ingrediencie:
1 biela reďkovka, nakrájaná na kocky
2 mrkvy, nakrájané na kocky
1 cibuľa, nasekaná
1 strúčik cesnaku, nasekaný
1 lyžica sezamového oleja
1 liter zeleninového vývaru
Soľ a korenie podľa chuti
Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
V hrnci zohrejeme sezamový olej a pridáme cibuľu a cesnak. Restujeme, kým nezmäknú.
Pridáme bielu reďkovku a mrkvu, krátko opražíme a potom zalejeme zeleninovým vývarom.
Privedieme do varu, potom znížime teplotu a necháme polievku variť, kým zelenina nezmäkne (asi 20 minút).
Dochutíme soľou a korením. Pred podávaním ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
2. Hruškový Kompót so Škoricou a Zázvorom
Hrušky sú v TČM známe svojimi hydratačnými vlastnosťami, čo je ideálne pre suché jesenné počasie, ktoré môže vysušovať pľúca.
Ingrediencie:
4 veľké hrušky, olúpané a nakrájané na plátky
1 škoricová tyčinka
1 kus čerstvého zázvoru (asi 2 cm), nakrájaný na plátky
1 lyžica medu
500 ml vody
Postup:
V hrnci zmiešame vodu, škoricu a zázvor. Privedieme do varu.
Pridáme hrušky a med. Znížime teplotu a necháme kompót jemne variť, kým hrušky nezmäknú (asi 10-15 minút).
Podávame teplé alebo chladené.
3. Dusené Hovädzie s Koreňovou Zeleninou
Hovädzie mäso je v TČM považované za výborný zdroj Yang energie, ktorá zahreje telo. Koreňová zelenina, ako mrkva a paštrnák, podporujú slezinu a žalúdok.
Ingrediencie:
500 g hovädzieho mäsa, nakrájaného na kocky
2 mrkvy, nakrájané na plátky
2 paštrnáky, nakrájané na plátky
1 cibuľa, nasekaná
2 strúčiky cesnaku, nasekané
1 lyžica olivového oleja
500 ml hovädzieho vývaru
1 lyžička sušeného tymiánu
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
V hlbokej panvici alebo hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu a cesnak. Restujeme, kým nezmäknú.
Pridáme hovädzie mäso a opečieme ho zo všetkých strán dohneda.
Pridáme mrkvu, paštrnák, tymián a vývar. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a necháme jemne variť, kým mäso a zelenina nezmäknú (asi 1-1,5 hodiny).
Dochutíme soľou a korením. Podávame s ryžou alebo chlebom.
Tieto recepty sú navrhnuté tak, aby nás zharmonizovali s princípmi TČM pre jesenné obdobie. Zahŕňajú potraviny, ktoré posilňujú pľúca, zvlhčujú telo a podporujú trávenie. Pridanie týchto jedál do nášho jedálnička môže pomôcť udržať rovnováhu v tele, posilniť imunitu a pripraviť vás na zimu. Jesenná strava by mala byť výživná, zahŕňať zahrievajúce a hydratačné potraviny a podporovať očistu a uvoľnenie.
Comentários