top of page

Jesenná rovnodennnosť: bylinkové rituály

Jesennou rovnodennosťou (23.9) začína plodné obdobie jesene. Polia a záhrady sú už priniesli ich úrodu a inšpirujú nás k tomu, aby sme sa zamysleli sa a cítili vďačnosť za hojnosť v našich životoch. Kelti obdobie jesennej rovnodennosti nazývali Mabon- pripravila sa hostina, tancovalo sa a energia meniacich sa ročných období bola prijatá s láskou a úctou.

Rovnodennosť predstavuje moment dokonalej rovnováhy medzi tmou a svetlom, predtým než sa dni začnú skracovať s blížiacou sa zimou. Tento čas nám ponúka skvelú príležitosť usilovať sa o rovnováhu pre seba samých, zhodnotiť rôzne oblasti nášho života a pracovať na ich zosúladení.


Bylinky a jesenná rovnodennosť


Prácou s prírodnými energiami jesene môžeme do našich životov pozvať viac rovnováhy a harmónie. Existuje množstvo rastlín, ktoré nám v tomto smere môžu pomôcť:


Škorica: Spája v sebe prvky Vzduchu a Ohňa a je pod vládou planéty Merkúr. Hovorí sa, že škorica priťahuje peniaze, mier a duchovné naladenie. Táto typická jesenná ingrediencia sa často používa v jablkových koláčoch a iných typických jedlách a nápojoch tohto obdobia. Je to aj preto, že škorica je hrejivá a zvlhčujúca a podpruje trávenie, reguláciu cukru v krvi a normálnej hladiny cholesterolu.


Jablko: Toto ovocie v sebe spája prvky Vody a Zeme a vládne mu planéta Venuša. Je symbolom lásky a nesmrteľnosti a v mytológii je posvätnné: chráni ho bohyňa Afrodita a Freya. Jablká sa často objavovali aj na oltároch keltov a predstavovali poďakovanie sa za bohatú úrodu. Samé o sebe majú vysoký obsah vlákniny, podporujú zdravé trávenie a zdravú hladinu cholesterolu.


Levanduľa: Táto krásne voňajúca bylinka sa spája s prvkom Vzduch a planétou Merkúr. Levanduľa podporuje otvorenú komunikáciu, prináša pokoj. Upokojuje svrbenie pri uštipnutiach a čistí drobné ranky. Podporuje spánok a zmerňuje stres. Použite ju ako esenciálny olej v difuzéri, levanduľu môžeme použiť aj ako čaj alebo ako prísadu do vydymovania.


Ruža: Je spojená s elementom Vody a planétou Venuša. Ruža je dokonała rastlinka lásky a po stáročia sa využíva na to, aby priniesla do našich životov romantiku a zmyselnosť. Keleopatra sa napríklad natierala ružovým olejom a používala ho ako afrodiziakum. Ruža aj pomáha dobrému tráveniu, ukľudňuje kašeľ, zmierňuje nervozitu. Pridajte si ju do vydymovadla- jej vôňa pozdvihuje náladu a harmonizuje naše srdce.


Vydymovacia zmes na oslavu jesennej rovnodennosti:


Mabon je obdobím očisty od všetkého, čo v našom živote už nepotrebujeme.Tak ako stromy strácajú svoje listy s gráciou, aj my máme možnosť využiť toto obdobie na uvoľnenie našich záťaží. Tak si vytvoríme priestor pre ďalší rast. Vydymovanie je tradičný spôsob, ako očistiť ducha a začať symbolicky odznova.


Kadidlo je také staré ako ľudstvo samo. V mnohých kultúrach sa pália živice a bylinky ako obete božstvám a na očistenie ducha a priestoru. Počas jesennej rovnodennosti sa očistné dymy používajú na očistenie starej stagnujúcej energie a na vytvorenie priestoru pre nový pohľad a vnútornú rovnováhu. Zbavme sa vzorcov, ktoré nám už neslúžia.


Ingrediencie:


1 čl sušeného jablka

1/2 čl levandule

1/2 čl sušených lupeňov ruží

1 čl práškovej škorice

2 čl myrhovej živice


Postup:


V mažiari potĺčte sušené jablko, kvety levandule, lupene ruží, práškovú škoricu a myrhovú živicu. Zmes zmiešajte a posypte na rozhorúčený uhlík. Dym necháme prečistiť priestor aj naše vnútro.


Počas vydymovania myslite na všetky ťažkosti a úsklalia posledných mesiacov. Prijmite všetky zranenia, svoju únavu,... Toto všetko sa uvoľní očistným dymom. Predstavujte si hojnosť a pokoj, ktorým ste práve teraz požehnaní a otvorte sa vďačnosti. Prijmite energiu jesene a zmeny, ktoré prináša.

377 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page