top of page

Kontraindikácie niektorých rastlín a chemických liekov

Cesnak: predlžuje dobu zrážanlivosti krvi, ak je podávaný súčasne s chlórpropamidom (Copamide, Diabinese). Môže spôsobovať hypohlykémiu a znižue sérové koncentrácie sanquinaviru (Invirase, Fortovase).


Zázvor: Pôsobí podobne ako grepy a významne môže zvýšiť riziko nežiadúcich účinkov tým, že zníži, alebo zablokuje v organizme odbúravanie daného lieku, ktorý sa potom v tele pacienta hromadí. Lieky na ochorenia srdca a vysokého tlaku (amiodarón, amlodipín, felodipín, verapamil, digoxín), lieky znižujúce hladinu cholesterolu (atorvastatín, simvastatín), lieky ovlypňujúce zrážanlivosť krvi (klopidogrel, dabigatran, warfarín), lieky ovplyvňujúce psychiku (antidepresíva zo skupiny SSRI, sertralín), alebo lieky na potlačenie imunitnej reakcie pri transplantácii orgánov (takrolimus, cyklosporín).



Ginko dvojlaločné: znižuje eplazmatické koncentrácie omeprazolu, ak je kombinovaný s warfarínom aj keď znižuje jeho plazmatické koncentrácie, môže vyvolať krvácanie, s thyzidovými diuretikami zvyšuje krvný tlak, nesmie byť podávaný spolu s trazodonom, vyvolá kómu – aj keď bol popísaný len jeden prípad!


Ženšen: pozor na kombinácie s antiepileptikami, kyselinou axetylsalicylovou, ibuprofenom, diuretikami, trazodonom.


Ľubovník: nesmie sa užívať pri transplantáciách, pri liekoch na tlak: digoxín, indinavir, methadon, midazolam, simvastatín, takrolimus, warfarín. Znižuje účinok antikoncepcie, je príčinoou mnohých nechcených tehotenstiev. V kombinácii s antidepresívami môže vyvolať serotonínový syndróm.


V prípade alergickej reakcie by sme mali prestať užívať danú zmes, piť neutrálne čaje, resp. čaje na detoxikáciu: list jahody, vres, skorocel, list maliny, koreň púpavy, pýr plazivý, repík. Ľudia dnes neprimerane reagujú na kedysi bežné byliny ako je žihľava, harmanček, nechtík. Nie je to kvôli tomu, žeby boli rastliny nejako znečistené, alebo zmenené. Ide o oslabenie imunitného systému človeka.

368 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page