top of page

Korona vírus II. – z pohľadu fytoterapie

Updated: May 1, 2020

Diel II.


Teraz k bylinám a postupom prírodnej medicíny.


1. Echinacea purpurová (Echinacea purpurea)


Účinky: adaptogén, imunostimulant, antivírusová (chrípka, herpes), antibakteriálna, prírodné antibiotikum, protizápalová, antioxidant.

Použitie: chrípkové vírusy, bakteriálne infekcie, zápaly pľúc, záchvaty kašľa s produkciou hlienu, angína, bolesti v hrdle, astma, senné nádcha, alergie. Ďalej pri autoimunitných ochoreniach. Koža: hojenie rán, infikované rany, nehojace sa rany, ekzémy. Na oslabenie imunity, posilňuje odolnosť organizmu voči stresu. Ako sa užíva: existuje mýtus, že pri rozvinutom ochorení sa nemá užívať. Doporučuje sa užívať len ako preventívny prostriedok. Nie je to pravda! Užívame ju preventívne, ale aj pri akútnych ochoreniach, hlavne dýchacích ciest. Zabraňuje totiž rozvinutiu vážnejších ochorení (napríklad zápal pľúc po ochorení horných dýchacích ciest). Užíva sa vo forme tinktúry. Ženy 20-25 kv 3 x denne, muži 30-35 kv. Dávkovanie upravujeme podľa toho, či je to prevencia, alebo liečba. Pri prevencii stačí horeuvedené dávkovanie, pri liečbe môžeme dať o 10 kv viac. Dávkovanie pri deťoch je podľa veku a váhy. Na trhu dostanete aj tablety s extraktom rastliny. Môžete si ju aj vypestovať v záhrade, spracováva sa koreň aspoň 3 ročnej rastliny. Zbiera sa aj kvet a listy, ale neobsahujú také účinné látky ako koreň.





2.Vilcacora – Mačací pazúr (Uncaria tomentosa)


Účinky: adaptogén, stimuluje imunitný systém, antivírusová, antibakteriálna, antioxidant, protirakovinová, protizápalová.


Použitie: oslabenie imunity, ochorenia dýchacích orgánov, vírusové ochorenia (chrípka) astma, sinusitída, Borelióza, Herpes zoster, herpes simplex, zlepšuje prácu obličiek, pečene, zlepšuje stav ciev a obehového systému., zabraňuje vzniku krvných zrazenín, predchádza infarktu a ischemickej chorobe srdca. Trávenie: Crohnova choroba, diverkulitída, ochorenia čriev, plynatosť, zápcha, hemeroidy, vredy žalúdka a dvanástroníka. Zvonku: obklady, zábaly, kúpele pri zápalových ochoreniach kože a alergiách. Užívame tinktúru: obvyklé dávkovanie ako pri echinacei. Prášok: 3 x denne, dávka sa opisuje „na koniec noža“ alebo množstvo, ktoré si dáte na konček

ukazováku. Zapijeme bylinkovým čajom, alebo vodou. Tablety: výrobca uvádza dávkovanie.


3.Konopáč obyčajný (Eupatorium cannabinum) Účinky: imunomodulačný, protireumatický, antivírusový, protizápalový. Použitei: dýchacie cesty: vírusové infekcie, chrípka, ochorenia horných dýchacích ciest. Na čistenie krvi. Trávenie: činnosť žlčníka, mierne preháňavý (pri väčšou objeme užitia). Reuma. Koža: nehojace sa rany, ekzémy, bércové vredy, hnisavé rany. Ako sa užíva: na chrípkové ochorenie je najvhodnejšia tinktúra. V akútnom stave ochorenia 5-10 kv každé dve-tri hodiny prvé tri dni, potom 4 x 15 kvapiek až do odoznenia problémov. Neužívame dlhodobo, len počas ochorenia. Môžeme piť aj čaj z kvetov a listov: 1 Pl na 200 ml vriacej vody, 10 minút lúhujeme, precedíme, pijeme 3 x denne, môžeme pridať med.



2,284 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page