top of page

Korona vírus III.– z pohľadu fytoterapie

Updated: May 1, 2020

Diel III.


Ďalšie bylinky a postupy prírodnej liečby:


4. Kozinec blanitý (Astagalus membranaceus)


Účinky: adaptogén, antibakteriálny, antioxidant, antiperspirant, srdcové tonikum, imunostimulant.

Použitie: Je to silný detoxikant, adaptogén. Chráni pred fyzickým a duševným stresom, zvyšuje celkovú vitalitu a chuť do jedla. Znižuje kyslosť žalúdka, odporúča sa aj pri vredoch žalúdka. Pravidelné užívanie kozinca zvyšuje počet kmeňových buniek v kostnej dreni a tým podporuje vznik T-lymfocytov, ktoré likvidujú vírusové infekcie, vhodný na ochorenia dýchacích ciest, chrípky, nasadzuje sa pred a po chemoterapii, je účinný pri HIV, pri akomkoľvek oslabení imunity. Aj ako prevencia prechladnutia, nádchy, chrípky, zápalu pľúc. Pôsobí aj diureticky, zbavuje telo nadbytočných tekutín. Rozširuje cievy, zvyšuje prietok krvi tkanivami, reguluje objem a hustotu krvi, to pôsobí na znižovanie krvného tlaku, posilňuje obličky, slezinu, pečeň (žltačka), chráni pečeň a obličky pri nadmernom užívaní chemických liekov a pri napadnutí vírusmi, tlmí biely výtok, ako klystír pri krvavých hnačkách, aj pri Crohnovej chorobe- uľavuje od bolesti. Ako afrodiziakum: podporuje libido, mužskú potenciu, odstraňuje frigiditu, na problémy v prechode. Užíva sa aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Antioxidanty v kozinci chránia pred rakovinou a cukrovkou.


Ako sa užíva: odvar z koreňa – 1 Pl koreňa zalejeme 300 ml vody, pomaly povaríme 20-30 minút, necháme odstáť 15 minút, precedíme. Pijeme medzi jedlami 3 x denne. Tinktúra: podľa dávkovania uvedeného na obaloch Je to silný detoxikant, adaptogén. Chráni pred fyzickým a duševným stresom, zvyšuje celkovú vitalitu a chuť do jedla. Znižuje kyslosť žalúdka, odporúča sa aj pri vredoch žalúdka.


5.Amla – indický egreš, amalaky (Phyllathus emblica)


Účinky: antioxidant, omladzujúci, protizápalový, adaptogén, omladzujúci, regenerujúci.


Použitie: posilňuje imunitu (obrovský obsah vitamínu C), ochorenia dýchacích ciest,

stimulant (pamäť, vnútorné orgány), hnačky, žltačka, pálenie záhy, gasrirída, reflux, zápacha, znižuje zlý cholesterol, pri problémoch so srdcom, cukrovka, osteoporóza, duševné poruchy. Zvonku na kožné infekcie, bolesti očí.


Ako sa užíva: je to ovocie, podobá sa nšim egrešom. Dostanete ho nakladané, surové,

kandizované, ako prášok, olej, džús.



6.Pelargonium sidoides DC. (kaloba)


Meno dostala rastlina zo zuluského slova umKhulkane – pľúcne ochorenie a uHlabo – bolesť na prsiach.


Účinky: antibakteriálny, antimykotický, antivírusový, imunostimulačný, antimykotický, antibakteriálny: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Klebsiella, Proteus mirabilis, Pseudomonas, Haemophilus influenzae...


Použitie: liečba pľúcnych ochorení (kašeľ, bolesť na prsiach, tuberkulóza), ochorenia tráviacej sústavy, pečeň, hnačka, vredy, menštruačné problémy. Zápalové ochorenia vnútorných orgánov. Ako sa užíva: tinktúra a sirup.



2,010 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page