top of page

Lahodná chrenová pomazánka s cviklou

Chladné a sychravé zimné počasie je tu a s ním prichádza aj upchatie dutín. Jedným zo silných koreňov, ktorý uvoľňuje upchaté dutiny je chren (Armoracia rusticana). V tomto článku nájdete jednoduchý recept na pomazánku z čerstvého chrenu a dozviete sa, aké lečivé vlastnosti nám môže priniesť.


Pôvod chrenu


Chren pochádza z južnej časti Ruska a východnej časti Ukrajiny (Tucker & DeBaggio, 2009). Veľké korene a listy sa pestujú po stáročia kvôli ich kulinárskym a liečivým výhodám. Historicky sa používal na viaceré účely: ako afrodiziakum, na kašeľ a prechladnutie a na rôzne typy bolestí.


Každý, kto krájal alebo strúhal chren, vie akú reakciu spôsobuje– začnú vám slziť oči, tečie vám z nosa a dokonca vám môžu sčervenať líca. Táto reakcia je spôsobená skupinou zlúčenín nazývaných izotiokyanáty, ktoré dodávajú chrenu štipľavú vôňu. Zlúčeniny sa aktivujú a uvoľňujú do vzduchu, keď sú tkanivá koreňa rezané alebo drvené.


Konzumujte chren čerstvý, aby ste si využili všetky jeho priaznivé účinky izotiokyanátových zlúčenín, ktoré sa strácajú pri sušení alebo varení.


Chren stimuluje trávenie, pretože podporuje tvorbu žalúdočných štiav a podporuje trávenie bielkovín (Easley & Horne, 2016). Pomáha pri zápche spôsobenej pomalým trávením.


Chren patrí do čeľade brukvovitých rastlín Brassicaceae, rovnako ako brokolica a kapusta. Všetky tieto obsahujú glukozinoláty. Ide o skupinu prospešných sekundárnych rastlinných zlúčenín, u ktorých sa preukázalo, že majú chemopreventívne a protirakovinové účinky.



Z nutričného hľadiska obsahuje chren pozoruhodné množstvo:


Vápnika

Železa

Magnézia

Fosforu

Draslíka

Riboflavínu

Vitamínov A a C


Počas tehotenstva sa vyhýbajte zvýšenej konzumácii chrenu. Počas dojčenia môže korenistý aspekt prejsť do materského mlieka a spôsobiť podráždenie, koliku alebo averziu voči kŕmeniu dieťaťa.


Ingrediencie:


1 šálka čerstvého koreňa chrenu (Armoracia rusticana), ošúpaného a nakrájaného na kocky

½ šálky čerstvej alebo uvarenej cvikly, olúpanej a nakrájanej na kocky

4 lyžice jablčného octu

½ šálky vody

1 lyžica medu

½ lyžičky soli


Pridajte vodu, chren a cviklu do mixéra a vytvorte pyré. Pridajte zvyšok ingrediencií a niekoľkokrát premiešajte. Mixujte až pokiaľ nedosiahnete jemnú konzistenciu.


* Chrenovú pastu skladujte v tesne uzavretej nádobe v chladničke po dobu až 1 mesiaca.

165 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page