Medovka lekárska (Melissa officinalis) je obľúbená bylinka známa svojimi upokojujúcimi účinkami a jemnou citrónovou vôňou. Okrem jej využitia v čajoch a bylinných zmesiach, je medovka výbornou surovinou na výrobu lahodného likéru. V tomto článku ti ukážeme, ako pripraviť likér z medovky a prečo by takýto likér nemal chýbať v tvojej domácnosti.
Príprava Tinktúry z Medovky
Najprv si musíme pripraviť tinktúru z medovky. ktorá bude základom pre náš likér. Počas mojej dlhoročnej praxe som zistila, že práve medovková tinktúra je jedna z najchutnejších. Postup je jednoduchý:
Ingrediencie:
Čerstvé alebo sušené listy medovky
40% vodka
Sklenená nádoba s uzáverom
Postup:
Listy vložíme do sklenenej nádoby (naplníme nimi 3/4 sklenenej nádoby) a zalejeme alkoholom tak, aby boli úplne ponorené. Daj si pozor na to, aby lístky boli naozaj ponorené, inak sa sfarbia do čierna.
Nádobu uzavrieme a umiestnime na tmavé miesto na 14 dní. Každý deň pretrepeme.
Po uplynutí doby lúhovania tinktúru precedíme cez jemné sito alebo plátno do čistej nádoby.
Tinktúra z medovky je teraz pripravená na ďalšie použitie.
Príprava Likéru z Tinktúry Medovky
Teraz, keď máme tinktúru z medovky pripravenú, môžeme sa pustiť do výroby samotného likéru.
Ingrediencie:
250 ml tinktúry z medovky
7 PL medu
šťava z citróna (1 čl)
1 vanilkový struk (voliteľné)
2 škoricové lusky
4-5 klinčekov
1 badián
1 kardamóm
Všetky ingrediencie okrem medu spojíme do sklenenej nádoby. Necháme odležať aspoň na 3 týždne, aby sa chute spojili. Následne precedíme a pridáme med, dobre premiešame (ak nechceš použiť med, pridaj výchladený cukrový roztok. Ten si pripravíš tak, že do vody nasypeš cukor (biely, hnedý, panelu) a varíš na miernom ohni až do rozpustenia, tak aby sa voda prevarila). Necháme odležať ďalšie 2 týždne.
Likéry sú v klasickej fytoterapii klasickým liečebným prostriedkom. Užívame ich po kalíškoch!
Nauč sa so mnou, ako vyrábať úžasné bylinkové liečivá, priamo na lúkach! Na bylinkovom kurze vo Vyhniach, 6.-8.9. Budeme sa venovať tvojmu tráveniu a bylinkám pre správny chod tráviacich orgánov.
Comments