top of page

Mononukleóza

Updated: Jul 26, 2020

V odbornej literatúre sa označuje ako mierne prebiehajúce ochorenie lymfatického tkaniva vyvolávanú Epsteinovým-Barrovým vírusom (je to DNA vírus z rodu herpesviridae).


Prejavuje sa prevažne u starších detí a mladých dospelých. Vírus sa prenáša hlavne orálne, zriedkavo pohlavným stykom. Ochorenie sa prejavuje necharakteristickými celkovými prejavmi– únava, nechuť do jedla, nevoľnosť, bolesti svalov, zimnica, potenie- neskôr sa objavuje horúčka, opuchy lymfatických uzlín, bolesti hlavy a hrdla, niekedy sa objavujú vyrážky krvácajúce do kože, alebo veľkoplošné výsevy so svrbením, (u 10% pacientov. U 20% pacientov sa prejavuje zväčšenie pečene-hepatomegália),  niekedy ľahšie zafarbenie kože do žlta. Pečeňové hodnoty sú zvýšené. Slezina takisto zzväčšená.


Diagnóza– podľa typických príznakov, alebo z krvi. Objaví sa lymfocytóza rozmnoženie lymfocytov, môžu byť dokázané heterofilné protilátky, ktoré sú tvorené lymfocytmi B infikovanými vírusom EBV.


Keďže ide o vírusové ochorenie, antibiotika nezaberú.

Liečba- kľud na lôžku a diéta. Liečba trvá 6 mesiacov, niekedy kratšie. Mesiac– doma, tri mesiace diéta, potom sa šetriť.


Prírodná liečba– ochrana a povzbudenie činnosti pečene a sleziny, povzbudiť imunitný systém.


Gemmoterapia– Kúra od spoločnosti Nadejě č. K24– je síce písaná na boreliózu, ale pomáha aj pri mononukleóze. Topoľ čierny- doliečovanie, Topoľ– horúčky, Vinič hroznoplodý, Pestrec mariánsky, Leuzea- maralí koreň- doliečenie, Borovica lesná – doliečenie.


Zentrichove čaje– Pricangyn– kloktanie, Tusstop– piť, protizápalový účinok, Fytoncyzen– protizápalový, antibiotický, antivírusový, Lymphozen– lymfatické uzliny.



135 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page