top of page

Nervy a nespavosť

Updated: Jul 26, 2020


Recepty na nervy a nespavosť:


Čaj: 3 diely semená kôpru a po jednom diely semeno feniklu, anízu, vňate mäty a kvetu harmančeka. Do čaju pridáme lyžičku valeriánovej tinktúry. 10 PL čerstvej medovky povaríme v 1 l bieleho vína.


Tinktúra: dva diely tinktúry z valeriány, po jednom dieli tinktúry z puškvorca a arniky. Užívame jednu lyžičku v pol pohári vody ráno a večer.


Na posilnenie nervov: ľubovník, rebríček, rozmarín, benedikt.


Na dobré spanie: do 1 litra červeného vína dáme po dve PL: ľubovník, levanduľa, chmeľové šištice. Necháme macerovať na teplom mieste. Pijeme pred spaním.


Protistresový čaj: majorán, vres, ľubovník, medovka.


Bazová šťava na posilneneie nervov: na odšťavovači vytlačíme šťavu z čerstvých plodov. Na jeden liter bielej pálenky pridáme 3 dcl šťavy. Berieme po lyžičkách, nie dlhodobo.




Likér proti nervovým chorobám: 10 PL posekanej vňate medovky krátko povaríme v jednom litri bieleho vína, pridáme jednu Pl medu a šťavu z pol citróna. Pijeme dvakrát denne teplé po kalíšku.


Proti nervovej slabosti podľa čaského bylinkára Karla: dva diely tinktúry z valeriány, pridáme po jednom diele tinktúry z puškvorca a arniky. Pijeme jednu Pl v pol pohári vody ráno a večer. Tinktúru môžeme pripraviť aj zo sušených bylín, zalejeme silným liehom.


Na posilenenie nervovej sústavy: rovnaké diely vňate ľubovníka, rebríčka, rozmarínu, benediktu. Pijeme aj dlhodobo.


Karmelitánsky lieh: 10 PL posekanej vňate medovky, jednu PL škorice, postrúhaného musškátového orieška a 10 klinčekov zalejeme 1 litrom koňaku a necháme 2-3 týždne macerovať na slnečnom mieste. Precedíme, pridáme šťavu z jedného citrónu a dve lyžice medu.


Makový nápoj: 4 lyžice zomletého maku prelejem šálkou vriacej vody a necháme postáť. Precedíme, pridáme lyžicu medu a zamiešame. Pijeme pred spaním. Mak obsahuje veľa horčíka – posilňuje nervovú sústavu.


Svätojánkse víno: posekanú vňať ľubovníka naplníme do 1/3 litrovej fľaše, zalejeme bielym vínom a necháme tri týždne macerovať. Úpijeme pri nervových záchvatoch a na celkové upokojenie.

1,107 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page