top of page

OSTEOPORÓZA

Updated: Jul 26, 2020

Osteoporóza sa prejavuje úbytkom vápnika v kostiach - lámavosťou kostí, svalovými kŕčami (nízka hladina vápnika). Často ani nevieme o tomto ochorení, neprejavuje sa bolesťami. Spočiatku ide len o nejasné bolesti chrbta, je dobré si nechať vyšetriť kosti na obsah vápnika.


Je to vážne ochorenie pohybového aparátu, ktoré je charakterizované nízkou hustotou kostného tkaniva a poruchou jeho výstavby. Predpokladá sa, že až polovica žien má osteoporózu. Prejavuje sa u nich hlavne nízkou hladinou estrogénu po prechode alebo tiež pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy a príštitných teliesok a nadobličiek. Spôsobuje ju aj dlhodobá nepohyblivosť na lôžku, nádorové ochorenia, chronické ochorenia pankreasu, pečene, obličiek, reumatické ochorenia, užívanie niektorých druhov liekov, hlavne kortikoidov.

Je nevyhnutné podávať vápnik a vitamín D, tiež horčík, fosfor, zinok, meď, mangán. Je dôležité tieto látky užívať v prírodných formách (ružičkový kel, kel kučeravý, brokolica, kapusta, chren...) Nekonzumovať potaviny, ktoré obsahujú kyselinu šťavelovú– červené ríbezle, rebarbora, špenát. Podľa zahraničných vedeckých štúdií, kostiam prospieva kyselina kremičitá- konopica bledožltá, praslička roľná.


Aby sme mali kosti v poriadku, mali by sme denne konzumovať 1000 mg vápnika nemliečneho pôvodu– mak, makové mlieko, lieskové oriešky, mandle, sardinky, sezamové semienka biele a čierne. Doporučujú sa naklíčené semená (obsahujú veľké množstvo vitamínu D).



372 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page