top of page

Palina ročná- silné prírodné antibiotikum

Artemisia annua

Čeľaď: Astrovité (Asteraceae)


Existuje asi 300 druhov paliny. Najznámejšími sú palina pravá, palina obyčajná, palina dračia, palina ročná. Ide o trvalú liečivú bylinu so strieborno sivými listami a malými žltými kvetmi. Palina dorastá do výšky až jedného metra, má rada svetlo a teplo a je suchomilná. Rastie aj voľne na skalnatých stráňach, rumoviskách, pri cestách a pod.


Kvitne od júna, júla do septembra. Rozmnožuje sa výsevom. Najlepšie v marci až apríli do pareniska, alebo po mrazoch aj priamym výsevom. Na jeseň môžete palinu rozmnožovať aj delením trsov alebo odrezkami z koreňov. Palina ročná sa používa v tradičnej čínskej medicíne na zníženie horúčky, zápalu, bolesti hlavy, krvácania a na liečbu malárie. Štúdie ukázali, že palina ročná je účinná pri liečbe chronickej infekcie

močového mechúra. Ďalšie štúdie naznačujú, že môže byť užitočná aj pri osteoartritíde.


V tradičnej čínskej medicíne sa palina ročná používa na liečbu febrilných ochorení a malárie mnoho storočí. Čínsky vedci izolovali artemisinín začiatkom sedemdesiatych rokov. V posledných dvoch desaťročiach  bol artemisinín a jeho semisyntetické deriváty arteméter a artesunate zavedené ako bezpečné a účinné antimalariká.



Účinky: Protinádorové, antiparazitárne, antivírusové (herpes vírusy), antibakteriáklne (Helikobakter pylori) imunostimulačné, antimalarikum, antifungicídny, protizápalové, pomáha zmierniť vysokú horúčku, čistí krv.


Použitie: Výrazné antibiotické účinky, protizápalové, podporuje prácu imunitného systému. Prispieva k dobrému zloženiu krvi. Ochraňuje tráviaci trakt, podporuje metabolizmus, infekcie tráviaceho traktu, odstraňuje pálenie záhy, nadúvanie, Má protinádorový efekt, ovplyvňuje nádorové bunky ktoré obsahujú nadmerné množstvo železa. Na osteoartritídu bedrového a kolenného kĺbu, ochorenia pohybového aparátu. Bolesti hlavy a horúčka. Liečba boreliózy. Onkologické ochorenia: rakovina hrubého čreva, rakovina prsníka, rakovina pľúc, leukémia, rakovina pankreasu. Pretože blokuje rast krvných ciev, ktoré podporujú rast tumoru. Upokojuje podráždenú pleť vďaka vysokej hladine antioxidantov. Zmierňuje úzkosť a napätie. Tiež lieči močový mechúr a parazitné infekcie.


Recepty:


Pri akútnych ťažkostiach: 5 g sušenej vňate zalejeme 1 l horúcej vody a necháme aspoň 15 minút lúhovať. Odporúča sa užívať min. po dobu 10 dní, počas alebo po jedle.


Pri chronických ťažkostiach: 1,25 g sušenej vňate na šálku horúcej vody. Odporúča sa piť pred raňajkami alebo po raňajkách. Užívame najmenej 4 týždne.


Aké ďalšie rastlinné antibiotiká poznáme sa dočítate v našom e-booku Prírodné antibiotiká:


Alebo na online kurze venovanom tejto téme:



4,058 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page