top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Plavúň

Updated: Jul 26, 2020

Klásky a výtrusy plavúňa sa zbierajú krátko pred dozretím v júli alebo auguste. Vysypeme ich na papier na necháme dozrieť. Potom výtrusy vytrasieme, najlepšie nad sitkom. Vňať zbierame najlepšie koncom jari. Výtrusy sú veľmi jemné a pripomínajú kvetový peľ. Sú mastné, veľmi horľavé a nenasiakavé.


Droga plavúňa obsahuje veľké množstvo oleja, malé množstvo alkaloidov, hlavne lycopodin, clavatin a clavatoxin, organické kyseliny, živice a iné. Plavúňový prášok je vynikajúcim hypoprotetikom. Môžeme ho aplikovať aj na zápal močových ciest. Zvonku sa užíva ako zásyp, hlavne v pediatrii, pri kožných zápaloch, mokvavých afektoch apod. Môže sa používať aj na otvorené rany. Plavúňovú vňať nepodávame vnútorne, lebo je toxická. Môžeme ju však s úspechom používať na vonkajšie účely. Vrecúško naplnené plavúňom prikladáme na oblasť obličiek, kde býva predovšetkým zvýšený diastolický tlak, aj pri iných problémoch urogenitálneho systému.


Kúpele z vňate plavúňa majú vynikajúci antireumatický účinok, tlmia kŕče v rukách a nohách. Na rovnaké účely môže byť použitý aj obklad z plavúňa. Môžeme omotať boľavé miesto plavúňom, alebo položiť na postihnuté miesto kašovitú masu z byliny.





Plavúňový prášok podávame obvyklým spôsobom– na špičku guľatého noža, spravidla 4 x denne. Pri ťažkej astme alebo pri nádorových ochoreniach pomáha vnútorné podávanie plavúňove vňate, ale dávkovanie by malo byť veľmi opatrné a presné, môžeme radšej použiť homeopaticky spracovanú bylinu. V homeopatii je plavúň využívaný veľmi často, spracovávajú sa výtrusy, ale tiež aj vňať. Podáva sa pri chroncikých ochoreniach pľúc, pečene, žalúdka, obličiek, močového mechúra, pri kožných ochoreniach. Obzvlášť účinný je pri žlčníkových a obličkových kameňoch, pri lymfatických ochoreniach, dne, chronických reumatických bolestiach.  Plavúň nepodávame v zmesiach, len samostatne. Plavúňový prášok môžu užívať aj tehotné ženy a malé deti.


Pri pečeňových a močových problémoch podávame plavúňový prášok s medom. Jeden hmotnostný diel prášku vmiešame do 3 hmotnostných dielov medu. Zmes užívame pri akútnych problémoch, jednu čajovú lyžičku každé 2-3 hodiny, pri chronických problémami 2 až 4 lyžičky denne.


Recepty:

Proti obličkovým a močovým kameňom doporučujeme odvar z plavúňového prášku v červenom víne.


Pri silnom kašli a na odhlienenie pľúc môžeme použiť zmes zo 60 až 70 g výtrusov so sirupom z betoniky lekárskej (pre dospelých) alebo s vodou z lipového kvetu (pre deti)


Na opuchy: nálev zo 7 až 15 gramov prášku na 0,5 l vody. Pijeme jednu šálku denne.

Odvar z celej byliny pôsobí močopudne, ako preháňadlo, vypudzuje niektoré kamene.

Plavúňový prášok pôsobí aj proti hnačke a úplavici: zmes zo 4 gramov prášku, 125 fenyklovej vody a po 3- 4 lyžice sirupu. Užíva sa 3 až 5 x denne jedna čajová lyžička.


Recept dr.Weissebacha-Hortunga proti úplavici cukrovej: jeden diel listu medvedice lekárskej, 2 diely koreňa kozlíka, 3 diely plavúňového prášku, 3 diely jastrabiny lekárskej. Všetko pomelieme na jemný prášok. Podávame 3-4 x denne na špičku guľatého noža.


993 views0 comments

Comentários


bottom of page