top of page

Plodnosť a tradičná čínska medicína

Pokiaľ ide o zvýšenie plodnosti bylinami, prírodná medicína nám ponúka viacero možností liečby. Pre laika je však je veľmi náročné zistiť, ktoré bylinky by boli najvhodnejšie pre jeho špecificiký prípad. Žiaľ ľudia často skončia pri užívaní drahých doplnkov, ktoré nemusia byť vždy efektívne. V prvom rade vám preto odporúčame vyhľadať kvalifikovaného odborníka, ako napríklad akupunkturistu, naturopata alebo lekára funkčnej medicíny, ktorý vám pomôže zistiť, ktoré bylinky sú pre váš prípad ideálne.


V dnešnom článku vám predstavíme niektoré bylinky, používané hlavne v tradičnej čínskej medicíne na problémy s plodnosťou.


Vitex

Populárna bylina na vyrovnávanie menštruačného cyklu a riešenie PMS, ktorá pôsobí na hypofýzu v mozgu, zvyšuje nárast luteinizačného hormónu (LH), ktorý spúšťa ovuláciu a zvyšuje produkciu progesterónu v luteálnej fáze. Ukázalo sa tiež, že znižuje vysoký obsah prolaktínu, čím zlepšuje hormonálnu rovnováhu a funkciu vaječníkov. Táto bylina pomáha ženám s problémami s ovuláciou a ženám s poruchami luteálnej fázy, alebo nízkej tvorby progesterónu.


Škorica

Je zaujímavé, že niečo tak jednoduché a bežné ako škorica môže zlepšiť plodnosť mužov i žien. V čínskej medicíne používame škoricovú kôru (korenie) na zahriatie nášho vnútra a vyživenie energie jang, ktorá musí byť vysoká na to aby sme boli plodní. Nedávne vedecké štúdie ukázali jej pozitívny vplyv na produkciu a kvalitu spermií u mužov. Štúdie tiež preukázali, že škorica ovplyvňuje rovnováhu cukru v krvi a inzulínovú odpoveď, takže môže byť užitočná aj pri metabolickom syndróme a u žien s polycistickými vaječníkmi.


Kotvičník zemný (Tribulus terrestris)

Kotvičník môže byť prospešný pre mužskú aj ženskú plodnosť. U žien s nepravidelnou ovuláciou, najmä kvôli polycystickým vaječníkom, môže pomôcť normalizovať cyklus a vytvoriť predvídateľnú ovuláciu. Vedecká štúdia preukázala, že zvyšuje mieru počatia (pri jeho užívaní oboma partnermi) u párov, ktoré mali vysoké hladiny protilátok proti spermiám. V tej istej štúdii došlo k zlepšeniu parametrov spermií mužov vrátane motility, počtu a objemu.


Tradičná čínska medicína


Ide o jeden z najsofistikovanejších bylinných systémov. Čínske bylinky sa zriedka berú ako jednotlivé bylinky, ale predpisujú sa skôr ako vyvážené a cielené recepty na zlepšenie zdravia celého tela, vrátane plodnosti. V čínskej lekárni nájdete tisíce bylín a každá receptúra ​​je jedinečná. Je dôležité si uvedomiť, že skutočná hodnota a účinnosť spočíva v správnom diagnostikovaní a prijímaní vhodných bylinných receptúr prostredníctvom spolupráce so skúseným doktorom čínskej medicíny, licencovaným akupunkturistom alebo iným kvalifikovaným lekárom.




521 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page