top of page

Podbeľ liečivý

Updated: Jul 26, 2020

Je to trvalka, rastie skoro na jar, zbierame kvety a listy. Kvety je najlepšie zbierať na začiatku kvitnutia, najlepšie medzi 14.00 a 16.00. List v máji a júni, najlepšie okolo 9.00.


Najmä v kvetoch, ale aj v listoch sa nachádzajú pyrilizidinové alkaloidy (tussilagin, senecionin,senkirkin). Aj keď je ich obsah minimálny, nedoporučuje sa užívať podbeľ dlhodobo, ani prekračovať dávky. Sušením sa obsah alkaloidov znižuje. Podbeľ sa užíva v zmesiach, väčšinou je to 15-20% zmesi. V tomto prípade môžeme podbeľ považovať za úplne bezpečný, taktiež celú zmes.



Znamená to, že ak si robíme jarný čaj s podbeľom a zmiešame ho napríklad so sedmokráskou, žihľavou, pľúcnikom, tak v čerstvej forme je podbeľ v tejto zmesi absolútne bezpečný. Samostatné užívanie podbeľa sa neodporúča tehotným, kojacim ženám a malým deťom. Podbeľ sa užíva na ochorenia dýchacích ciest, je to slizovitá rastlina, na slizniciach vytvorí ochranný film, pod ktorým lepšie prebieha liečivý proces, utišuje dráždivý kašeľ, alebo podporuje vykašliavanie.


Kvety znižujú kŕče priedušiniek, listy obsahujú viac slizov. Odvar z listov sa používa na liečbu ekzémov, zábal z čerstvých listov na reumu a bolesti kĺbov. Listy účinkujú aj pri neuralgických ochoreniach.


Príklad bylinkového čaju s podbeľom: 10 g kvetov a listov podbeľa, 15 g brezových jahňad, 20 g listov a kvetov sedmokrásky. Jednu polievkovú lyžicu zmesi zalejeme 200 ml studenej vody, privedieme k varu, odstavíme na 1í minút, precedíme. Môžeme osladiť medom.

559 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page