top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Prirodzená krása ženy- ženský cyklus


Dnes sú ženy tak samostatné, že muža ani nenapadne, že by im mal pomôcť, berie ich ako seberovné. Zle pochopená emnacipácia vedie k osamoteniu žien a trápeniu sa mužov. Muž je pripravený chrániť, viesť, bojovať– ale ak mu to žena nedovolí, hľadá náhrady, trpí. Trpí tým nielen psychika žien, ale aj telo. Za každou chorobou je duchovná príčina.


Každý človek je tvorený 3 systémami, ktoré by mali byť v harmónii, je tomu tak len málokedy:

Nervovo– zmyslový systém. Hlava je jeho stredom.

Rytmicko– obehový systém. Krvný obeh, tráviaci systém, dýchací systém. Stredom je srdce.

Systém látkovej výmeny a končatín. Vylučovacie ústroje, endokrinné žľazy, pohlavné žľazy. Strediskom sú obličky a hypofíza (riadiacy systém endokrinného sysému).

Ak žena menštruuje krátko a s malou stratou krvi: porucha je v oblasti pohlavno- endokriého systému. Bývajú to ženy s prevahou nervovo– zmyslového systému, racionálne, praktické, pragmatické, chladné.

Príliš slabá menštruácia poukazuje aj na problémy v bolasti metabolizmu: hlava je preťažovaná (migrény), bolesti chrbta, zmyslov, nespavosť.

Duchovná podstata ženy– nevie "pretepliť" telesné funkcie.


Dlhá a silná menštruácia: dominuje systém pohlavno– endokrinný. Také ženy sú citovo založené, sú srdečnejšie a láskavejšie.

Je to prejav zdravého očistného procesu (až na extrémne prípady) a nemali by sme tu vôbec zasahovať a snažiť sa meniť termíny menštruácie, zastavovať ju, posúvať, obmedzovať.

Antikoncepcia: riadiacim strediskom hormonálnej činnosti je hypofýza. Antikoncepcia prináša do tela nadbytok hormónov a hypofýza sa cíti byť zbytočná. Tabletky ju utlmia. Mení sa chemizmus vaginálnej sliznice a jej prostredie sa stáva vhodnou pôdou pre množenie rôznych plesní. Hormónmi presýtená a plesňami a výtokom dráždená sliznica sa otupí, alebo stane sa precitlivelou– žena môže pri pohlavnom styku cítiť bolesť, klesá jej sexuálna túžba, nedokáže zdravo žiť a prežívať radosť z telesného spojenia.

KLIMAKTÉRIUM

Dochádza k poklesu hormonálnej hladiny v tele. Slovo hormón je gréckeho pôvodu– voľne preložené znamená "poháňajúci" alebo "podnecujúci". V ženskom tele znamenajú plodnosť, tvorivé sily na darovanie ďalšieho života. Pri poklese hormonálenej aktivity si žena podvedome uvedomuje stratu tejto sily, berie to ako stratu vlastnej identity.

Prejavuje sa to aj v duševnom rozpoložení– depresie, úzkosti, panika.

Na klimaktérium lepšie reagujú pragmatickejšie ženy, než citlivé, emocionálne ženy. Tie totiž si uvedomujú oveľa hlbšie túto stratu svojej duchovnej tvorivej sily. Ak si je žena vedomá prírodných cyklov, prejde do štádia múdrej ženy, prejde na pozíciu radkyne, ochránkyne, vedmy.


Prejavy klimaktéria – fyzické: návaly krvi do hlavy. Predtým mal prednosť systém endokrinno- pohlavný, a teraz akoby návalmi ukazoval nerovovo – zmyslovému, aby prevzal vedenie. Najlepšou terapiou sú neliekové terapie– muzikoterapia, arteterapia...Je to náhrada za pôvodnú tvorivosť vyjadrenú v plodnosti. Teraz je čas na kreativitu inú.

Panika, alebo hystéria: starí lekári nazvali maternicu "hyster". Hystéria je vlastne krajným prejavom tvorivých síl, ktoré nemôžu byť sformované. Trpia ňou ženy po hysterektómii, ženy, ktoré nerodili, ženy v klimaktériu.


472 views0 comments

Comments


bottom of page