top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Proso

Updated: Jul 26, 2020

Proso patrí k najstarším kultúrnym plodinám Slovanov. Pripravovali z nej polivky, kaše, placky. Po odstranení šupky ostanú miniatúrne žlté guličky.  Ako jediná obilnina neobsahuje lepok.


Proso je výživné, sýte, má priaznivý obsah bielkovín, tukov a sacharidov. Je to významný zdroj vitamínov skupiny B, draslíka, horčíka, železa, zinku, fosforu. Blahodárne pôsobí na žalúdok, pankreas, slezinu – pre diabetikov. Posilňuje imunitný systém a metabolizmus. Pri varení nevzniká sliz, hodí sa preto pre ľudí ktorí majú zahlienené dýchacie cesty. Vďaka obsahu kremíka podporuje zdravý rast zubov, nechtov, vlasov.




Datľovník s prosom: 120 g prosa, 360 ml jablčnej šťavy, 8 datlí, hrsť hrozienok, strúhaný kokos, vlašské a lieskové orechy. Proso a nakrájané ďatle povaríme v jablčnej šťave so štipkou soli, pokým sa tekutina nevstrebá. Zmes rozmixujeme, vmiešame namočené hrozienka a mierne povarené tekvicové semienka. Hmotou naplníme formu, ktorú sme vypláchli studenou vodou a vysypeme kokosom. V chladničke necháme stuhnúť do druhého dňa a podávame posypané orechmi, ozdobíme lístkami mäty.


362 views0 comments

Comments


bottom of page